brige im teške

UN je 'ozbiljno zabrinut' zbog izraelskog bombardiranja središnjeg Pojasa Gaze

26.12.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Glasnogovornik UN-ova ureda za ljudska prava Seif Magango rekao je da je agencija "ozbiljno zabrinuta" zbog nastavka izraelskog bombardiranja u središnjem Pojasu Gaze

Od 24. prosinca samo u dva izbjeglička kampa ubijeno je 137 ljudi, objavio je ured u utorak pozivajući se na informacije humanitarne organizacije Liječnici bez granica.

"Posebno je zabrinjavajuće što se ovo zadnje žestoko bombardiranje događa nakon što su izraelske snage naredile stanovnicima s juga Wadi Gaze da se presele u srednju Gazu i Tal al-Sultan u Rafahu", rekao je.

"Izraelske zračne snage navodno su 24. i 25. prosinca izvele više od 50 napada diljem Gaze, uključujući tri izbjeglička kampa, al-Bureij, al-Nuseirat i al-Maghazi".

Sve ceste između logora su uništene, što pogoršava ionako katastrofalnu situaciju kada je u pitanju distribucija namirnica.

UN-ov Ured za ljudska prava podsjetio je da izraelske snage moraju učiniti sve kako bi izbjegle ozljeđivanje civila, kako bi bile u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

"Upozorenja i zapovijedi za evakuaciju ne oslobađaju ih cijelog niza njihovih obveza prema međunarodnom humanitarnom pravu", rekao je.