U INCIDENTU 10 MRTVIH

UN i Sirija pregovaraju o pravu pristupa za humanitarce

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2012 20:26
  • Objavljeno 20.04.2012 u 20:05
Hama, Sirija

Hama, Sirija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ujedinjeni narodi nadaju se da će dobiti dopuštenje od sirijske vlade da u idućim danima pošalju još humanitaraca s pomoći za najmanje milijun ljudi kojima pomoć hitno treba, rekao je u petak vodeći UN-ov dužnosnik za humanitarna pitanja. Deset pripadnika snaga reda ubijeno je u petak u eksploziji naprave koju su postavili 'teroristi' u području Kuneitre, na jugu Sirije, izvijestila je državna televizija

Sirija je priznala postojanje 'ozbiljnih humanitarnih potreba' i nužnost djelovanja, ali još se raspravlja o logističkim pitanjima i vizama za humanitarne djelatnike, rekao je John Ging, direktor operacija UN-ova ureda za koordinaciju humanitarnih poslova OCHA.

'Sad je potrebno provesti te planove. Moramo djelotvorno surađivati sa Sirijcima da bi taj plan funkcionirao', rekao je. 'Idući je korak koji želimo odraditi u idućih nekoliko dana... Dobiti suglasnost za operacionalizaciju toga plana i mobilizaciju sredstava kojima će se to ostvariti', rekao je.

U Siriji ubijeno 10 pripadnika snaga reda

Deset pripadnika snaga reda ubijeno je u petak u eksploziji naprave koju su postavili 'teroristi' u području Kuneitre, na jugu Sirije, izvijestila je državna televizija.


'Naoružana teroristička skupina aktivirala je eksplozivnu napravu od 100 kilograma u Sam al-Džolaneu u području Kuneitre, usmrtivši pri tom 10 pripadnika snaga reda', istaknula je državna tv postaja.

Ranije je službena novinska agencija Sana izvijestila o smrti trojice pripadnika snaga reda u Deri, Hami i Alepu gdje je stradao i jedan civil, pripisavši počinjeno 'oružanim terorističkim skupinama' koje 'krše plan međunarodnog izaslanika Kofija Annana'.

Do incidenta dolazi dok se skupina međunarodnih promatrača nalazi u Damasku nadzirući krhki prekid vatre uveden 12. travnja Annanovim planom kojim se želi obustaviti 13-mjesečno nasilje s više od 11.000 poginulih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi