jedan od rijetkih preživjelih

Umro Simon Gutman, 'simbol sjećanja na Auschwitz'

07.10.2020 u 16:07

Bionic
Reading

Simon Gutman, jedan od prvih Židova deportiranih iz Francuske u Auschwitz u ožujku 1942. umro je u ponedjeljak u dobi od 97 godina, objavila je u srijedu Unija deportiranih u Auschwitz (UDA).

"On je predstavljao sjećanje na ono što smo preživjeli. Pošto je bio među prvima, bio je sjećanje na stvari koje o tom mjestu nismo znali", rekao je član pokreta otpora i preživjeli iz Auschwitza, Raphael Esrail, predsjednik UDA-e.

"U našem žargonu, bio je među prvim brojevima, istetoviran mu je broj oko 30.000, a meni među 200.000", prisjeća se njegov prijatelj.

Simon Gutman je pokopan u srijedu na groblju u Bagneuxu, južnom predgrađu Pariza.

Uhićen je u Parizu s 18 i prebačen u Drancy, sjeveroistočno predgrađe Pariza u prvi konvoj s 1122 židovska zatvorenika koji je krenuo 27. ožujka 1942. iz tog logora prema Poljskoj. Gutman je jedan od 19 preživjelih. 

U Auschwitzu je prebačen u jedinicu za prisilni rad Birkenau. "Tamo su nas njemački čuvari 'ubojice' izveli u 3 ujutro na hladnoću i polijevali ledenom vodom", ispričao je 2012. za agenciju France presse, poslije dugih godina šutnje.

Simon Gutman tvrdi da je preživio jer mu je bio dodijeljen rad u kuhinji.

Obolio je od tifusa i prebačen je u listopadu 1944. u njemački logor Tailfingen iz kojeg uspijeva pobjeći tijekom nevremena u "maršu smrti" s još četvoricom logoraša odjevenih samo u prugaste pidžame. 

Po povratku u Pariz doznaje da njegova majka, trojica braće i dvije sestre nisu preživjeli. 

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je istaknula da "odlaskom posljednjih svjedoka, mi moramo prenositi sjećanje na Holokaust kako nikada ne bi bio zaboravljen".