ODLAZAK LEGENDE

Umro francuski poduzetnik Bernard Tapie, bivši vlasnik Marseillea

03.10.2021 u 12:18

Bionic
Reading

Bernard Tapie, francuski poduzetnik i bivši predsjednik Marseillea, pod čijim je vodstvom klub osvojio Ligu prvaka 1993., umro je u nedjelju u dobi od 78 godina

Njegova obitelj, francuski političari i nogometni klug Marseille objavili su da je umro.

"Olympique de Marseille tuguje zbog smrti Bernarda Tapiea. Ostavit će veliku prazninu u srcima stanovnika Marseillea te će zauvijek ostati legenda kluba", navodi se u priopćenju kluba.

Sin vodoinstalatera Tapie rođen je u Parizu 1943. Taj siromašni dječak iz pariškog predgrađa postat će jedan od najbogatijih ljudi u Francuskoj i 1986. kupiti nogometni klub Olympique de Marseille, a 1990. Adidas.

Premijer Jean Castex ranije je odao počast Tapieju, ministru u vladama za vrijeme socijačističkog predsjednika Francoisa Mitteranda u 90-ima, opisavši ga kao "borca".

Tapie je nekoliko godina imao rak želuca.

Karizmatični predsjednik Marseillea od 1986. do 1994. vodio je klub kada je Marseille porazio Milan 1:0 u finalu Lige prvaka. Pod njegovim je vodstvom Marseille pet puta bio prvak Francuske.

Tapie je 1995. završio u zatvoru zbog umiješanosti u namještanje utakmica francuske prve lige.

Dvije godine ranije prodao je Adidas, nakon čega je uslijedila najduža i najkompliciranija pravosudna saga u kojoj je sudjelovao.