KREATOR EURA

Umro bivši talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi

16.09.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Bivši talijanski predsjednik, premijer i guverner središnje banke Carlo Azeglio Ciampi, koji je imao ključnu ulogu u prijelazu Italije na jedinstvenu europsku valutu, umro je u 95. godini, objavila je vlada u petak. Premijer Renzi kazao je da je Ciampi bio čovjek koji je neumorno radio za Italiju i služio joj s ljubavlju

Ciampi, moralna vertikala talijanskog društva, veći dio radnog vijeka proveo je u središnjoj talijanskoj banci, kojoj se pridružio 1946. i bio guverner od 1979. do 1993. godine. Na toj se poziciji uspio othrvati političkim utjecajima i smatra ga se jednim od osnivača jedinstvene europske valute.

Mirni i samouvjereni Ciampi proveo je institucionalne reforme i uspio je uvjeriti sumnjičave čelnike EU-a da Italija, iako opterećena velikim dugom, dobije prihvatljive uvjete za pristupanje euru.

Talijanski je premijer bio od 1993. do 1994. godine, a tu je dužnost preuzeo poslije raskrinkavanja velike korupcijske afere Mani Pulite (čiste ruke). Poslije je u vladama Romana Prodija i Massima D'Aleme bio ministar financija, a od 1999. do 2006. predsjednik države.

Kao predsjednik Italije izazvao je kontroverzu u Hrvatskoj kada je 2001. dodijelio visoko vojno odličje posljednjoj talijanskoj upravi Zadra, zbog žrtava pretrpljenih 1943. u savezničkom bombardiranju. Bura se stišala nakon intervencije tadašnjih hrvatskih vlasti i kada je Ciampi objasnio da tim odličjem nije imao nikakve revanšističke i iredentističke namjere.

Na kraju predsjedničkog mandata bio je toliko popularan da su mu nudili i drugi, ali ga je odbio zbog poodmakle dobi.