RUSKI ŠEF OPORBE

Navaljni se javio iz arktičke kaznene kolonije nakon premještaja

26.12.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni rekao je u utorak da je 'dobro' nakon 'prilično iscrpljujućeg' 20-dnevnog transfera iz zatvora u blizini Moskve u kaznenu koloniju iza Arktičkog kruga

Navaljnijeve pristaše rekle su u ponedjeljak da se kritičar Kremlja, čije se boravište nije znalo više od dva tjedna, sada nalazi u kaznenoj koloniji na krajnjem sjeveru Rusije i da ga je posjetio njegov odvjetnik.

'Ne brinite za mene. Dobro sam. Laknulo mi je što sam napokon uspio' napisao je Navaljni na platformi X. 'Još uvijek sam dobro raspoložen, kako i priliči Djedu Mrazu', napisao je smjerajući na svoju zimsku odjeću i bradu.

Navaljni je pokrenuo velike protuvladine prosvjede prije nego što je zatvoren 2021. godine, nakon što je preživio pokušaj atentata trovanjem. Većinu svog pritvora proveo je u kaznenoj koloniji IK-6 u Vladimirskoj oblasti, oko 250 kilometara istočno od Moskve.

Sud mu je u kolovozu prošle godine povećao kaznu na 19 godina zbog optužbi za ekstremizam i dosudio da ga se premjesti u zatvor sa strožijim režimom u kojem se obično nalaze opasni zatvorenici.

Navaljni je objavio na X-u da je stigao u arktičku kaznenu koloniju u subotu i da ga je u ponedjeljak posjetio njegov odvjetnik.