BELI MANASTIR

Umrli čekajući u redu

12.01.2012 u 15:37

Bionic
Reading

Kraj prošle i početak ove godine u jedinom baranjskom gradu pamtit će se po nekoliko neobičnih smrtnih slučajeva, a zajednički nazivnik im je - smrt u javnim objektima

Krajem prošle godine starijem je čovjeku u prijepodnevnim satima pozlilo u kafiću u središtu grada, a preminuo je ubrzo nakon toga, doduše izvan kafića. Djelatnike tvrtke Slonja, desetogodišnjeg koncesionara za prijevoz pokojnika, prvih dana ove godine nazvali su iz belomanastirske poslovnice Hypo Alpe Adria banke, u čijim je prostorima, čekajući u redu, preminuo 72-godišnjak. Nekoliko dana kasnije, jučer, ista je tvrtka po pokojnika došla u prostorije Hrvatske pošte. U pošti je, naime, preminuo šezdesetogodišnjak iz Bolmana.

'Došao je sa sinom rješavati neke dokumente i samo se srušio. Ubrzo je stigla Hitna pomoć, ali liječnici mu nisu mogli pomoći', tvrdi jedan od desetak očevidaca. I banka i pošta jedno su vrijeme bili zatvoreni.

Da je godina loše počela, svjedoče i u Upravi groblja. Do jučer je, naime, samo na području Belog Manastira obavljeno deset pokopa, drugim riječima svakog dana nove godine po jedan.

Kako Glas Slavonije doznaje od liječničke branše, jedan od mogućih uzroka nešto veće smrtnosti su nepovoljni vremenski uvjeti. Visoke temperature za ovo doba godine, kao i oscilacije u temperaturi, kada se živa na termometru u ranim jutarnjim satima spusti do minus dva-tri stupnja, a do podneva bude desetak stupnjeva više, nikako ne odgovaraju starijim osobama i srčanim bolesnicima, a kada se tomu doda južina, ni mlađima nije svejedno.