IDS PROTIV ETAŽIRANJA APARTMANA

Umjesto turizma, na obali će se razvijati biznis nekretninama

14.07.2011 u 17:20

Bionic
Reading

IDS Poreštine upozorio je danas kako se prijedlogom izmjena Zakona o prostornom planiranju i gradnji, u dijelu kojim se dopušta etažiranje apartmana u postojećim turističkim naseljima, pogoduje krupnom kapitalu

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Poreštine Azeglio Picco, porečki gradonačelnik Edi Štifanić i načelnik općine Vrsar Franko Štifanić istaknuli su kako smatraju da će mali članak 18 u okviru tog prijedloga Zakona imati nesagledive posljedice te traže da se prijedlog povuče i vrati na doradu.

Protivimo se jer smatramo da je poguban ne samo za istarski, već i hrvatski turizam. Na području Poreštine je 2.288 apartmanskih jedinica odnosno govorimo o 114 tisuća kvadrata stambenog ili apartmanskog prostora, čija je tržišna vrijednost najmanje pola milijarde eura', kaže porečki gradonačelnik Štifanić, izražavajući zabrinutost da će se umjesto turizma razvijati kupoprodajni poslovi nekretninama, a novac će završiti negdje vani.

Kako veli, problemi su višestruki jer turistička naselja su na udarnim lokacijama uz more, no te lokacije nisu bile niti planirane niti uređene da bi funkcionirale kao stambena naselja, a osim komunalno-infrastrukturnih problema pretvaranje apartmana u stanove moglo imati za posljedicu da će znatan dio turističke radne snage postati višak.

'Smatramo da će građevinski sektor tu naročito nastradati. Neće više biti interesa za radnjom dok se ta količina raspoloživih etažiranih apartmana ne potroši, a to će dovesti do pada cijene građevinskog zemljišta', kaže gradonačelnik Edi Štifanić
Riviera raspolaže s 1.406, a Plava laguna s 505 apartmana u porečkim turističkim naseljima te Maistra s 377 u susjednom Vrsaru. Kako veli vrsarski načelnik Franko Štifanić, ovim zakonom otvara se mogućnost da se turistička naselja pretvore u vikend-naselja, a lokalne vlasti ubirat će manje od boravišnih pristojbi, pa čak i od poreza na vikendice jer se vikendaši mogu prijaviti da žive na toj adresi.

'Ne možemo se oteti dojmu da se takvi zakoni donose pod pritiskom krupnog kapitala', kaže vrsarski načelnik, dodajući da se predloženim zakonom otvara prostor za biznis nekretninama. 'Ranije su turističke tvrtke gradile apartmane za turističko poslovanje, a sad su interes turističkih kompanija i njihovih većinskih vlasnika samo nekretnine', veli načelnik Franko Štifanić.

Kako je istaknuo predsjednik IDS-a Poreštine, domicilnom stanovništvu se priječilo da dođu u posjed nekretnina u pojasu do 200 metara od mora, a sada će se apartmani u turističkim naseljima ako budu etažirani pretvarati u stanove, omogućit će se stjecanje vlasničkih prava, što vodi do nove apartmanizacije obale.

'Radi se o jednokratnoj transakciji od koje će imati koristi šačica ljudi i krupni kapital koji će izaći van', zaključuje porečki gradonačelnik Štifanić.

U Poreču i Vrsaru smatraju da će se takvi kapaciteti i lošije puniti nego dosad, pa dugoročno postoji opasnost za turizam od kojeg živi regija.

Kako veli Azeglio Picco, govore danas u ime porečkog IDS-a, no poznato mu je da će IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin u petak glasati protiv tog zakona, kao i koalicijski partner iz SDP-a Dino Kozlevac.