Sindikat učitelja:

'Nekim učiteljima radi izbjegavanja isplate božićnica otkaz. Sramotno!'

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2019 15:04
  • Objavljeno 30.12.2019 u 14:56
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT/EPA

Sindikat hrvatskih učitelja upozorio je u ponedjeljak na 'sramotnu praksu' o kojoj su doznali iz stotinjak škola diljem Hrvatske, koje su učiteljima i drugim zaposlenima na određeno vrijeme uoči Božića dale otkaze radi izbjegavanja isplate božićnica

'Zaprimili smo mailove iz stotinjak škola da se zaposlenicima s ugovorima o radu na određeno vrijeme ugovori raskidaju prije Božića, unatoč činjenici da nisu nastupili pravno valjani razlozi za prestanak ugovora (povratak radnika ili protek roka na koji je ugovor sklopljen), sve kako bi se izbjeglo plaćanje božićnice', priopćio je sindikat.

Sindikalci pozivaju na hitno zaustavljanje takve prakse, ustvrdivši da je takva procedura raskidanja ugovora o radu prepuna manjkavosti, a time su odluke o prekidu ugovora o radu ništetne.

Navode da se 'bivši-budući radnici' u strahu da neće biti ponovno zaposleni nakon povrtaka učenika sa zimskih praznika, ne usuđuju poduzimati pravne radnje i trpe zbog povreda radničkih prava.

Od onih radnika zaposlenih na određeno kojima su božićnice ipak bile isplaćene neke škole traže povrat novca, tvrdi sindikat.

'O tome smo obavijestili Ministarstvo znanosti i obrazovanja i škole koje su tražile povrat isplaćenih božićnica, no nitko od njih se nije očitovao', stoji u priopćenju.

Sindikat učitelja osuđuje takvo postupanje škola jer smatra da je 'nedopustivo, nezakonito, diskriminatorno i nemoralno'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!