PRIČA IZ PAKRACA

Umirovljenici vratili božićnice: Nisu nam potrebne!

19.12.2008 u 15:06

Bionic
Reading

Tajnik Pakraca, Krunoslav Kelemen jako se iznenadio kad su ga krajem tjedna posjetili Ivanka i Matija Brdarić, umirovljenici iz Prekopakre koji su došli vratiti čekove po 200 kuna koje su na ime božićnice primili od Pakraca

Nakon razgovora sa supružnicima Brdarić, ostao je još više iznenađen jer su Ivanka i Krunoslav došli vratiti božićnice zbog toga što 'njima nisu potrebne'. Unatoč službenim podacima, oni ne spadaju u skupinu socijalno ugroženih građana jer pored hrvatskih primaju i njemačke mirovine.

'Kad nam je poštar uručio plavu kuvertu iz Grada Pakraca i kad smo vidjeli o čemu se radi, nismo ni trenutka dvojili, odgoj i savjest nam nisu dopustili da taj novac uzmemo, pa smo uz zahvalu Gradu za skrb o umirovljenicima, vratili ček jer je novac potrebniji nekom drugom, nego nama', rekli su Ivanka i Matija, piše Slobodna Dalmacija.

Da pakrački umirovljenici žive od hrvatskih mirovina, Brdarićima bi božićnica bila itekako potrebna jer Matija za 1,9 godina 'hrvatskog radnog staža' prima 97 kuna mirovine, dok njegova supruga Ivanka ima 340 kuna za 4,6 radnih godina.

No, supružnici Brdarić u Njemačkoj su sakupili 36 godina staža, tako da po povratku u Pakrac (2004.) sasvim pristojno žive od njemačke mirovine.