penzioneri za volanom

Umirovljenici protiv ponovnog liječničkog pregleda za vozačke nakon 65 godine života

30.03.2017 u 11:45

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) u otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću ocijenili su da je štetna i nepotrebna inicijativa za uvođenje obaveznog liječničkog pregleda starijima od 65 prilikom produženja vozačke dozvole, dodavši da si najmanje trećina umirovljenika neće moći priuštiti produženje vozačke dozvole

Zbog tog će razloga biti smanjena mobilnost starijih osoba, što će dovesti do povećanja socijalne isključenosti, navode SUH i MUH u zajedničkom priopćenju

Traže da zakon ostane isti i da se, kako kažu, ne mijenja "u korist pojedinih liječničkih lobija i bez ikakve utemeljenosti u stvarnim statistikama o prometnim nesrećama, jer su starije osobe u pravilu oprezniji i savjesniji vozači, te čine samo deset posto u ukupnom broju sudionika nesreća, iako je njihov udjel u stanovništvu dvostruko veći".

"S obzirom na galopirajuće siromaštvo starijih (55 posto mirovina je ispod linije siromaštva), najmanje trećina neće si moći priuštiti produženje vozačke dozvole, što će u konačnici smanjiti njihovu mobilnost te dovesti do povećanja socijalne isključenosti", upozoravaju te umirovljeničke organizacije.

Ističući da se obraćaju u ime oko 300 tisuća članova svojih umirovljeničkih udruga, SUH i MUH podsjećaju da su se već obratili premijeru Plenkoviću s molbom da zaustavi inicijativu liječničkog lobija kojom bi se više od 250.000 vozača starijih od 65 godina ucijenilo plaćanjem zdravstvenih pregleda za produženje vozačke dozvole.

Podsjećaju da je u većini europskih zemalja ta dobna granica postavljena iznad 70 godina, a eventualne potvrde besplatno izdaju liječnici obiteljske medicine.

Ističu da je umjesto odgovora iz Plenkovićeva kabineta stigao odgovor Ministarstva zdravstva koje je podržalo Hrvatsku liječničku komoru kao supokretača inicijative, uz Hrvatsko društvo za medicinu rada, pri čemu se argumenti SUH-a i MUH-a iznijeti prilikom javnog savjetovanja i u dopisima nadležnim institucijama, nisu niti razmotrili.

Kao nonsens ocjenjuju tvrdnje Ministarstva  zdravstva da "određeni broj osiguranika nema izabranog liječnika obiteljske medicine“.

"Liječnik obiteljske medicine jedini je koji doista poznaje pacijenta, njegove dijagnoze i terapije, dok liječnici medicine rada štancaju potvrde samo za uplatu od 400 kuna, nemajući uvida u stvarno zdravstveno stanje pacijenta. Stoga svaka osoba da bi dobila vozačku dozvolu mora i sada ishoditi potvrdu liječnika obiteljske medicine, a nakon toga se upućuje na skupi, nepotrebni i duplicirani pregled pri medicini rada te na eventualne dodatne specijalističke preglede, koji dodatno i koštaju, a tu su i troškovi poput državnih biljega, fotografija i slično", naglašavaju u priopćenju SUH i MUH.

Pitaju tko bolje od liječnika obiteljske medicine, odnosno izabranog liječnika opće prakse, može utvrditi zdravstveno stanje svog pacijenta te zašto pregledi za produljenje vozačke dozvole ne mogu jednostavno ostati u domeni liječnika opće prakse, sukladno zapadnoeuropskim praksama i čemu još jedan namet na starije osobe.