PRAVAŠI RAZOČARANI

Umirovljenici okrenuli leđa Ruži Tomašić

29.04.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Osječke gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) potpisale su danas koalicijski sporazum o nastupu na predstojećim lokalnim izborima, a kandidatkinja tih stranaka za osječku gradonačelnicu bit će predsjednica osječkog BUZ-a Zlata Halusek

Na konferenciji za novinare Halusek je kazala kako je prihvatila kandidaturu zbog produbljivanja ekonomske krize te stoga jer građanima treba pomoći u ovoj teškoj situaciji, zbog čega koalicija na izbore ide s vrlo jakim socijalnim programom.

Istaknula je kako će se zauzimati da grad onim građanima koji osjećaju težinu siromaštva pomogne u sufinanciranju režija, struje, vode, grijanja, što, kako drži, drugi gradovi već odavno čine.

Dodala je kako će se zauzimati i za smanjivanje cijena komunalnih usluga, koje su od 2009. znatno povećane, besplatne dječje vrtiće i tople obroke u školama za djecu čije obitelji primaju dječji doplatak, smanjivanje cijena usluga dječjih vrtića te cjelovitu obnovu devastiranog stambenog fonda u gradskom vlasništvu.

Predsjednik osječkog HSS-a Damir Lukač kazao je kako je ovaj grad nekad bio obećana zemlja u koju su ljudi dolazili tražeći priliku za posao i novi početak, a danas je postao dolina suza iz koje odlaze mladi, sa skoro 11 tisuća nezaposlenih, gdje skoro dvije trećine građana žive na rubu siromaštva ili u siromaštvu.

Dodao je da gradski proračun mora biti u službi građana i gospodarstva te da su ovom koalicijom građanima dali priliku izabrati ljude koji će im moći osigurati dostojanstven život.

Na novinarski upit što se dogodilo s ranije najavljivanom koalicijom HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević (HSP-AS) Lukač je kazao kako su razgovori započeli, ali nisu završili koalicijskim sporazumom te da je HSS odlučio krenuti tragom svojih programa, koje žele provesti u Osijeku.

Predsjednik županijskog HSS-a Zvonko Pongrac rekao je kako su u HSP-u AS 'mislili da puno više vrijede' te kako je ta stranka za njih prošlost, a da će idući tjedan uslijediti potpisivanje koalicijskom sporazuma s BUZ-om i na županijskoj razini.

Današnji sporazum gradskih organizacija HSS-a i BUZ-a o zajedničkom nastupanju na predstojećim lokalnim izborima u gradu Osijeku, a time i raskid dogovora s gradskim i županijskim organizacijama HSP-a dr. Ante Starčević, neugodno nas je iznenadio pa i razočarao, priopćili su iz HSP-a dr. Ante Starčević.

U HSP-u dr. Ante Starčević ističu kako su imali načelno postignut dogovor s gradskim i županijskim organizacijama HSS-a i BUZ-a o zajedničkom izlasku na lokalne izbore. 'Iako je u posljednje vrijeme ovakva koalicija već bila prepoznata kao respektabilna politička snaga, ovim današnjim potezom HSS-a i BUZ-a došlo je, nažalost, do njenog raspada. Glavni razlog tomu vidimo u interesima onih koji time najviše profitiraju, a to su vladajuće strukture na razini grada i županije', tvrde iz stranke Ruže Tomašić.