UPOZORENJE IZ JASENOVCA

'Umanjuje se broj žrtava i negira se genocid i holokaust prema Srbima, Romima, Židovima i Hrvatima'

28.09.2018 u 16:58

Bionic
Reading

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac izrazila je u petak zabrinutost zbog predstavljanja filma i knjige Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu", u kojima se umanjuje broj žrtava logora i simpatizira ustaški pokret i NDH

"Autor u filmu znatno umanjuje broj žrtava ubijenih u logoru Jasenovac, te poriče da je u logoru ustaški režim izvršio masovne zločine genocida i holokausta prema Srbima, Romima, Židovima, i Hrvatima koji se nisu slagali s politikom ustaša", stoji u priopćenju.

Spomen područje Jasenovac također navodi kako je Leljak kroz film i knjigu "iskazao neskrivene simpatije prema ustaškom režimu, a NDH u početnoj fazi nastajanja prilikom proglašavanja rasnih zakona od milja naziva 'mlada hrvatska država'".

Roman Leljak, zajedno sa svojim suradnicima, među kojima treba istaknuti potpredsjednika Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima iz Srbije Blažu Đurovića, koristi već prokušanu taktiku kojom gledatelje bombardira dokumentima, čime stvaraju lažni privid "znanstvenog" pristupa temi, upozorava se iz Javne ustanove.

  • +4
Jasenovac Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

"Izražavamo zabrinutost zbog sve češćih slučajeva umanjivanja i poricanja zločina počinjenih u logoru Jasenovac, koji se događaju u javnom prostoru", stoji u priopćenju.

"Takve teze obično zastupaju pojedinci i grupe koji istovremeno iskazuju simpatije prema ustaškom režimu, kao što je to i u slučaju autora filma 'Mit o Jasenovcu', koji se 2017. godine u Australiji fotografirao ispred biste Ante Pavelića", naglašavaju iz Spomen područja Jasenovac.