Sukob unutar crkve

Ultrakonzervativci optužili papu Franju da širi sedam hereza

25.09.2017 u 14:54

Bionic
Reading

Skupina ultrakonzervativaca u Katoličkoj crkvi optužila je papu Franju da širi 'hereze' i pozvala ga da ih se odrekne što je moguće prije, piše u ponedjeljak njemačka agencija dpa

To je novi prosvjed protiv Papinog dokumenta 'Amoris laetitia' iz 2016. u kojem je on ublažio dugogodišnju zabranu pričešćivanja ljudima koji su razvedeni pa ponovno vjenčani.

'Prisiljeni smo uputiti ispravak Vašoj Svetosti zbog širenja hereza u apostolskoj pobudnici 'Amoris letitia'', navodi se u pismu koje su potpisala 62 kritičara.

Papu kritiziraju zbog njegove 'nezapamćene simpatije prema Martinu Lutheru', čije 'ideje o braku, razvodu, oprostu i božanskom zakonu', kako se čini, 'odgovaraju onima koje promiče Papa'.

Upozoravajući na sedam 'hereza' u toj pobudnici, pismo zaključuje: 'S poštovanjem inzistiramo da Vaša Svetost javno odbaci te prijedloge'.

  • +6
Papa Franjo u Jordanu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Muhammad Hamed

Među potpisnicima su bivši direktor vatikanske banke IOR, Ettore Gotti Tedeschi, i Bernard Fellay, vođa otpadničke skupine Društvo sv. Pija X.

'Ne optužujem Papu, volim ga; pismo je čin privrženosti', rekao je Tedeschi za La Reppublicu od ponedjeljka, prikazujući pismo kao pokušaj da se Papi pomogne da ispravi svoje pogreške.

Papa je uznemirio ortodoksne katolike prijedlozima da Crkva manje brine o pravilima i čini više kako bi doprijela do grešnika.

  • +9
Papa Franjo u Kolumbiji Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Federico Rios

Kritičari, uključujući četvoricu kardinala koji su mu prošle godine dva puta pisali, smatraju da svojim popuštanjem prema razvedenima potkopava katoličku dogmu o neraskidivosti braka.

Dvojica tih kardinala u međuvremenu su umrli, a druga dvojica nisu potpisala novo pismo.