BET ISRAEL REAGIRA

Ultradesničarski skup je atak na građanske vrijednosti i slobode

11.04.2012 u 16:46

Bionic
Reading

Židovska vjerska zajednica Bet Israel protivi se održavanju međunarodne nacionalističke konferencije u Zagrebu koju organizira HČSP uz najavljeno sudjelovanje europskih ultradesničarskih stranaka čiji govor mržnje i ksenofobija, upozorava u današnjem priopćenju, dovodi u pitanje temeljne i Ustavom zajamčene građanske vrijednosti i slobode.

Sve te stranke, upozorava Bet Israel, na razne načine promoviraju govor mržnje, ksenofobiju, rasizam, islamofobiju, antisemitizam, što dovodi u pitanje temeljne građanske vrijednosti i slobode, zagarantirane Ustavom Republike Hrvatske.

Napominju kako povijest uči da javni istupi pripadnika takvih stranaka mogu biti prva faza u širenju nasilja koje evoluira u zločine masovnih razmjera, te da su i u najnovije vrijeme promotori takvih ideja neizravno odgovorni za ubojstva nevinih ljudi.

U Bet Israelu stoga vjeruju da će nadležne institucije u Hrvatskoj uvažiti glas većine građana i uskratiti gostoprimstvo ovoj manifestaciji.

'Održavanje najavljenog skupa u Zagrebu ne bi bio izraz demokracije nego bi mogao značiti i kapitulaciju pred neprihvatljivim idejama i ideologijama, koje su Hrvatsku i cijelu Europu već jednom odvele u katastrofu', poručuju u priopćenju.