IZBORI U ŠTAJERSKOJ

Ultradesnica u usponu, crveni padaju

27.09.2010 u 11:13

Bionic
Reading

Pokrajinski izbori u Štajerskoj, jednom od najbogatijih dijelova Austrije, održani su jučer, a najvećim pobjednikom analitičari smatraju ultradesnu Slobodarsku stranku (FPÖ), koja je osvojila šest posto glasova više nego prije pet godina i bez koje će biti teško sastaviti buduću vladu. Sve druge stranke su pak prošle slabije, a loš je bio i odaziv birača

Nakon nekoliko mjeseci ponekad i usijane predizborne utrke, jasno je da su dvije najveće stranke, Socijaldemokrati (SPÖ) i Narodnjaci (VPÖ), zapravo izgubile na izborima u Štajerskoj. Crveni su na jučerašnjim izborima dobili 38,4 posto glasova, što je 3,2 posto manje nego na prošlim izborima. Smanjila se i podrška birača koju uživaju crni, pa su narodnjaci ovaj put dobili 1,5 posto manje, odnosno ukupno 37,1 posto, što je dovoljno da opet budu na drugom mjestu, koja mnogo teže sa sobom nosi moćnu funkciju župana. Ukoliko se ove dvije stranke ne dogovore o raspodjeli vlasti, što znači nevoljenu veliku koaliciju, neće biti moguće formirati pokrajinsku vladu bez Slobodarske stranke, koja je osvojila 10,8 posto glasova, što je dvostruko više nego na prethodnim izborima, kada nije uspjela ni prijeći prag od pet posto.

Ovaj put to je jedva uspjelo Zelenima, koji imaju 5,3 posto glasova, a zanimljivo je da je tek 4,4 posto glasova osvojila i Komunistička partija (KPÖ), koja je prije pet godina imala podršku šest posto izašlih na izbore. Ipak, štajerski komunisti će biti prisutni u pokrajinskom parlamentu jer su osvojili dva direktna mandata u Grazu, gradu koji je, i zbog velike studentske populacije, poznat po svojim ljevičarskim stremljenjima. Razlog uspjeha ekstremne desnice, tvrde austrijski analitičari, nalazi se i u tome što je odaziv birača bio iznenađujuće nizak, tek 64 posto, što je za 12 posto manje nego na prošlim pokrajinskim izborima.

Sada dvjema najjačim strankama slijede međusobni pregovori ili pokušaj sastavljanja koalicije sa Slobodarskom strankom u slučaju Socijaldemokrata. Naime, oni imaju 23 mandata, a ultradesničari šest, što bi zajedno činilo stabilnu većinu. S druge strane, narodnjaci sa 22 mandata imaju mogućnost biti juniori u velikoj koaliciji ili pokušati okupiti slobodarsku i zelenu ekipu u zajedničkoj koaliciji, što je nemoguća misija. Dok se vodeći ljudi crvenih i crnih još oporavljaju od duge i neizvjesne izborne noći, u kojoj su obje strane grizle nokte oko toga tko će osvojiti najviše glasova i tako dobiti mogućnost sastavljanja koalicije, šef Slobodarske strane Heinz-Christian Strache već zadovoljno izjavljuje da je oduševljen rezultatom jer je njegova stranka sada 'jezičac na vagi'.