PROCURILA SNIMKA

Ukrajinski premijer podnio pismo ostavke, predsjednik će ga razmotriti

17.01.2020 u 08:59

Bionic
Reading

Ukrajinski premijer Oleksij Gončaruk (35) podnio je u petak pismo ostavke nakon što su mu se pripisivalo da kritizira predsjednika Volodimira Zelenskija, čiji ured je priopćio da će ostavka biti razmotrena. Najmlađi predsjednik ukrajinske Vlade u povijesti te zemlje, ujedno i bivši odvjetnik, na dužnosti je od kolovoza

Ostavku je podnio dva dana nakon što je u javnost procurila audio snimka njegovog sastanka s ministrima iza zatvorenih vrata, piše Kyiv Post. Na snimci se čuje kako Gončaruk govori da predsjednik Zelenskij ne razumije kako funkcionira gospodarstvo.

'Zelenskij raspolaže veoma primitivnim saznanjima o ekonomiji', rekao je Hončaruk, dodajući da je i on osobno također 'neznalica' po pitanju gospodarstva.

U današnjoj objavi na Facebooku biranim riječima obratio se javnosti.

'Došao sam na tu dužnost provoditi program predsjednika. On za mene predstavlja uzor otvorenosti i pristojnosti', napisao je Gončaruk na svom Facebook profilu, a prenijeli su ukrajinski mediji.

'Međutim, kako bih isključio bilo kakve sumnje u naše poštovanje i povjerenje u predsjednika, napisao sam izjavu o ostavci i dao ju predsjedniku kako bi je mogao podnijeti parlamentu', dodao je.

Predsjednik Zelenskij je 'čovjek kojemu su Ukrajinci dali svoje povjerenje bez presedana i on ima puno pravo ocjenjivati učinkovitost svakog člana svog tima', istaknuo je je Gončaruk.

Ured predsjednika priopćio je da je primio pismo i da će ga razmotriti.

  • +8
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: VLAD STASOV

Politička situacija u Ukrajini je napeta. Podsjetimo, proruske separatističke skupine i ukrajinska vojska međusobno se optužuju za ekslaciju sukoba u dvije regije na istoku zemlje. Po procjenama Ujedinjenih naroda, u sukobu je ubijeno oko 13.000 ljudi.

Novi sukobi zabilježeni su u Ukrajini uoči susreta njemačke kancelarke Angele Merkel s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Njih dvoje bili su među čelnicima koji su dogovorili novo primirje za istočnu Ukrajinu na nedavnom sastanku u Parizu.

Sastanak na vrhu s ciljem oživljavanja mirovnih pregovora o istočnoj Ukrajini bio je prvi susret Putina s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uz francusko-njemačko posredovanje.

Razgovori su rezultirali dogovorom o razmjeni zarobljenika i obnovom postojećeg sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini koji nikad nije u potpunosti primijenjen.

Novi summit Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske (takozvani "normandijski format") bit će organiziran za četiri mjeseca, najavio je francuski predsjednik Emmanuele Macron nakon sastanka održanog u prosincu, prvog nakon 2016. godine.