na čelo vlade

Ukrajinski parlament imenovao novog premijera Denisa Šmigala

04.03.2020 u 19:06

Bionic
Reading

Na traženje predsjednika Volodimira Zelenskija, ukrajinski parlament potvrdio je u srijedu ostavku premijera Oleksija Gončaruka i na njegovo mjesto imenovao Denisa Šmigala, koji je dosad bio jedan od premijerovih zamjenika

Zelenskij je zatražio ostavku Gončaruka nezadovoljan njegovim gospodarskim i "društvenim" rezultatima nakon šest mjeseci rada. Ukupno je 353 zastupnika glasalo za tu odluku, a bilo ih je potrebno 226. Jedan od Gončarukovih zamjenika, Denis Šmigal, imenovan je na čelo vlade.

"Budimo objektivni, ta vlada je ostvarila napretke, ali Ukrajincima to nije dovoljno", rekao je predsjednik Zelenskij zastupnicima prije glasanja i spomenuo brojne socijalne probleme koji nisu riješeni.

"Blizu 10 milijuna naših sugrađana živi na rubu siromaštva i većina od 11 milijuna umirovljenika ima mirovne od oko 70 eura mjesečno", istaknuo je Zelenskij.

On je također kritizirao snage reda i optužio ih za neučinkovitost. "Ukrajinskom društvu je obećana pobjeda nad korupcijom. Ako prozapadna ukrajinska politika ostane nepromijenjana, pogreške moraju biti ispravljene", naglasio je predsjednik.

Gončaruk, koji je s 35 godina postao najmlađi premijer u povijesti Ukrajine, bio je jedno od novih lica koje je Zelenskij obećao dovesti u politiku kao zamjenu za stare korumpirane i neučinkovite elite.

Zamijenit će ga Šmigal (45) koji je od kolovoza bio guverner regije Ivano-Frankivsk, a prije mjesec dana je imenovan zamjenikom premijera.