izbori 2016.

Ukrajinski hakeri navodno upali u e-poštu traženog ruskog špijuna koji je operirao protiv Clinton

11.04.2023 u 17:35

Bionic
Reading

Ukrajinski hakeri tvrde da su upali u e-poštu ruskog vojnog špijuna kojeg FBI traži zbog hakiranja kampanje Hillary Clinton i drugih američkih demokrata uoči izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika 2016. godine

U poruci objavljenoj na Telegramu u ponedjeljak, skupina koja sebe naziva Cyber Resistance objavila je da je ukrala korespondenciju potpukovnika Sergeja Morgačeva koji je optužen 2018. godine da je pomagao organizirati hakiranje i curenje e-pošte iz Nacionalnog demokratskog odbora (DNC) i kampanje Hillary Clinton.

Reuters nije odmah mogao potpuno potvrditi tu tvrdnju, ali dio navodnih osobnih informacija o Morgačevu, koje su hakeri podijelili s ukrajinskom publikacijom InformNapalm, poklapaju se s podacima koji su ranije procurili, a sačuvala ih je platforma za istraživanje kibernetičke sigurnosti Constella Intelligence.

Stefan Soesanto, istraživač na švicarskom Saveznom institutu za tehnologiju u Zuerichu koji je proučavao ukrajinske hakerske skupine, rekao je da curenje "izgleda prilično vjerodostojno" te istaknuo da InformNapalm ima povijest unakrsnog provjeravanja podataka koje zaprimi od hakera.

InformNapalm je naveo da je potvrdio Morgačevljev identitet pretragom osobnih dosjea i životopisa koje su ukrali hakeri, uključujući jedan dokument koji ga je identificirao kao šefa jedinice 26165 - istoj poziciji za koju ga je optužio FBI 2018.

Nije posve jasno koje su informacije hakeri uspjeli ukrasti, a ni koliko su važne. Morgačevljeva e-pošta potencijalno bi mogla sadržavati uvid u ruske hakerske operacije, uključujući operaciju protiv Clinton i demokrata.

FBI ga je u svojoj optužnici opisao kao časnika u ruskoj vojnoj obavještajnoj agenciji, još uvijek poznatoj pod starim akronimom GRU. Rečeno je da je njegov odjel "posvećen razvoju i upravljanju zlonamjernim softverom", što uključuje špijunski softver "X-Agent" korišten za hakiranje DNC-a.

Reuters nije mogao odmah pronaći kontakt skupine Cyber Resistance, jedne od nekoliko ukrajinskih hakerskih bandi koje su postale međunarodno vidljive nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Ta skupina je o Morgačevu rekla: "Vrlo i pametan haker, ali...hakirali smo ga".