mete su mostovi

Ukrajinske snage polako napreduju prema Hersonu: 'Dogodio se preokret na bojišnici, cijeli Herson će bit naš do rujna'

24.07.2022 u 19:00

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je kako ukrajinske snage napreduju "korak po korak" prema okupiranoj južnoj regiji Herson

Grad Herson pao je u ruke Rusije početkom invazije i nalazi se na strateškom položaju zapadno od rijeke Dnjepar. U subotu su dužnosnici britanske obrane izvijestili o teškim borbama u blizini Hersona, piše BBC.

Ukrajinsko napredovanje znači i da su ruski opskrbni putevi zapadno od rijeke 'sve više ugroženi', prema njihovoj procjeni.

Ranije ovog mjeseca, zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je stanovnike Hersona da što prije napuste grad kako bi izbjegli da ostanu zarobljeni u gradu tijekom protuofenzive u južnoj Ukrajini.

'Neka to naprave kako Oružane snage Ukrajine ne bi ugrozile civilno stanovništvo tijekom ofenzivnih operacija', rekla je za državnu TV.

Kijevske snage gađale su mostove u regiji u nastojanju da ometu ruske opskrbne linije. U subotu je raketiran Darjivski most preko rijeke Ingulec, pritoke Dnjipra.

A u utorak su gađali most Antonivski preko samog Dnjipra raketama koje je dostavio SAD.

U razgovoru s državnom novinskom agencijom Tass, zamjenik čelnika proruske administracije u Hersonu priznao je da bi se most mogao srušiti ako se udari nastave.

Britanski dužnosnici prethodno su opisali most Antonivski kao "ključnu slabu točku" za ruske snage i u subotu su rekli da bi "ako bi mostovi bili srušeni, a ruske snage u okupiranom Hersonu odsječene, to bi bio značajan vojni i politički neuspjeh za Rusiju".

"Svaki most je slaba točka za logistiku i naše oružane snage vješto uništavaju neprijateljski sustav", napisao je na Facebooku Serhij Hlan, savjetnik guvernera Hersona. "Ovo još nije oslobađanje Hersona, već ozbiljan pripremni korak u tom smjeru."

  • +21
100 dana rata u Ukrajini Izvor: Profimedia/Sputnik / Autor: Alexey Kudenko

Hlan je, piše Moscow Times, najavio da će regija Herson biti ponovno zauzeta od strane snaga Kijeva do rujna. "Možemo reći da se dogodila prekretnica na bojnom polju. Vidimo da oružane snage Ukrajine prevladavaju u svojim posljednjim vojnim operacijama", rekao je Klan. "Vidimo da naše oružane snage otvoreno napreduju. Možemo reći da prelazimo iz obrambenih na protuofenzivne akcije", dodao je.

U međuvremenu, viši savjetnik za obranu Zelenskog ustvrdio je da je oko 1000 ruskih vojnika u regiji opkoljeno od strane ukrajinskih snaga.

Oleksij Arestovič je rekao da su Rusi uhvaćeni u "taktičkom okruženju" u blizini sela Visokopilja u Hersonskoj oblasti. BBC nije neovisno potvrdio ovu tvrdnju.

Rusija je zauzela Herson uz relativno slab otpor početkom rata, a vjeruje se da je neuspjeh ukrajinske sigurnosne službe (SBU) da uništi mostove preko Dnjipra prije bijega iz grada doveo do toga da je Zelenski smijenio direktora agencije Ivana Bakanova u ponedjeljak. .