OČEKUJE SE REAKCIJA RUSIJE

Ukrajinske snage krenule u protuterorističku akciju!

15.04.2014 u 14:14

Bionic
Reading

Vršitelj dužnosti predsjednika Oleksandar Turčinov kazao je da su ukrajinske specijalne snage krenule u protuterorističku operaciju u sjevernom dijelu Donjecka pred zoru 15. travnja, javlja Kijev Post

'Protuteroristička operacija je započela na sjeveru Donjecka. Bit će provedena korak po korak, odgovorno, svjesno. Želim istaknuti da je cilj ove akcije obraniti građane Ukrajine', rekao je Turčinov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je kazao kako pozdravlja znakove da je vlada u Kijevu spremna na dijalog sa separatistima u istočnoj Ukrajini, nazivajući takve signale 'korakom u pravom smjeru', javila je agencija Interfax. O početku ukrajinske protuterorističke operacije još nije bilo očitovanja s ruske strane.

Tenkovi i drugo oružje su primijećeni na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolici Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su prepoznali i raketne sustave Grad.

'U međuvremenu je prvi bataljun ukrajinske nacionalne garde napustio Kijev i uputio se na jugoistok zemlje', izjavio je predsjednik Nacionalne sigurnosti i Savjeta obrane Ukrajine Andrej Parubilj

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane, Petro Mehed je rekao kako je njegovo ministarstvo mobilizirao više od 90 posto svojih snaga, te da je aktivirana milicija u 23 oblasti kao odgovor na rastuću prijetnju na istoku. Mehed je dodao kako će Ukrajina 'ubrzati vojnu mobilizaciju', zbog rastućih nemira u istočnoj Ukrajini.

Mehed je naglasio da ukrajinska vojska treba biti ponovno 'opskrbljena tehnologijom 21. stoljeća'.

On je okrivio bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča za nedostatke u ukrajinskoj vojsci, kako u pogledu osoblja, tako i u pogledu naoružanja, piše Kijev Post.

Mehed je dodao da je više od tri tisuće ukrajinskih vojnika preseljeno s Krima u unutrašnjost Ukrajine.

Do sada je ukrajinsko Ministarstvo obrane izdvojilo više od 90 milijuna grivnja (otprilike 7,1 milijuna dolara) za mobilizaciju.


UN: Nije bilo sustavnih napada na rusku zajednicu u istočnoj Ukrajini

Kako piše Reuters, Ujedinjeni narodi su potvrdili da nije bilo sustavnih i široko rasprostranjenih napada na rusku zajednicu u istočnoj Ukrajini.

'Etnički Rusi u istočnoj Ukrajini lažno su tvrdili da su na udaru Ukrajinaca kako bi opravdali ruski angažman', stoji u izvješću Ureda za ljudska prava UN-a.

'Iako je bilo nekih napada protiv ruske zajednice, oni nisu bili ni sustavni ni rašireni', navodi se u izvješću pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivana Šimonovića

Šimonović u ovom izvješću također poziva nove ukrajinske vlasti da spriječe poticanje mržnje te da vode računa o poštovanju prava manjina.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, Turčinov je pozvao UN da se pridruži protuterorističkoj operaciji na istoku Ukrajine, navela je služba ukrajinskog predsjednika.

Ban je, kako se navodi u priopćenju iz Kijeva, rekao da Ukrajina može računati na 'punu podršku' UN-a.

'Učinit ću sve u svojoj moći kako bi se situacija sredila na miran način i što je prije moguće', dodao je Ban.

NATO poziva Rusiju na povlačenje trupa s granice

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak je pozvao Rusiju da 'smanji svoj pritisak' u ukrajinskoj krizi na način da povuče svoje trupe koje su u velikom broju razmještene blizu granice.

'Iznimno sam zabrinut zadnjim razvojem situacije u Ukrajini, nastavkom nasilja kojemu pribjegavaju manje grupe separatista te vojnim pritiskom Rusije na ukrajinske granice', rekao je Rasmussen po dolasku na sastanak ministara obrane EU-a.

'Pozivam Ruse da smanje pritisak u ovoj krizi, da povuku svoje trupe s granica kako bi se okončala destabilizacija Ukrajine te pokažu kako ta zemlja ne podupire nasilje proruskih separatista. Rusija mora prestati biti kamen spoticanja i mora početi sudjelovati u postizanju rješenja', kazao je.

Rasmussen bi europskim ministrima trebao predstaviti mjere što ih je poduzeo Atlantski savez, a cilj je jamčiti sigurnosti zemljama istočne Europe, osobito baltičkim državama, te Poljskoj i Rumunjskoj.

Da bi se stanovništvu dao osjećaj sigurnosti ondje su privremeno poslani zrakoplovi-radari tipa Awacs.

I SAD je na područje baltičkih zemalja poslao šest lovaca-bombardera tipa F-15, dvanaest tipa F-16 te tri transportna zrakoplova u Poljsku.

Ostale europske zemlje, među kojima Francuska i Velika Britanija izrazile su spremnost poslati onamo svoje zrakoplove ukoliko to od njih u idućih nekoliko tjedana zatraži NATO.