Kahovka

Ukrajinska tajna služba: Presreli smo poziv, Rusi su srušili branu

09.06.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je u petak da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska "diverzantska skupina" raznijela hidroelektranu Kahovku i branu u južnoj Ukrajini

Uništenje brane u utorak izazvalo je masovne poplave, prisililo tisuće stanovnika na bijeg i uzrokovalo ekološku pustoš.

Rusija i njezini dužnosnici u Ukrajini okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali su iznijeli različita objašnjenja.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je audio zapis navodnog razgovora od jedne i pol minute na svom Telegram kanalu. U zapisu se čuju dvojica muškaraca koji su izgleda razgovarali o posljedicama katastrofe na ruskom jeziku.

  • +18
Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

"Oni (Ukrajinci) ga nisu napali. To je bila naša diverzantska skupina", rekao je jedan muškarac kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. "Htjeli su, kao, preplašiti (ljude) tom branom. Nije išlo po planu i (učinili su) više nego što su planirali", rekao je.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

SBU nije iznio više detalja o razgovoru ili sudionicima. Objavili su da su otvorili kaznenu istragu za ratne zločine i "ekocid".

"Napadači su htjeli ucijeniti Ukrajinu dizanjem brane u zrak i inscenirali su katastrofu izazvanu ljudskim djelovanjem na jugu naše zemlje", priopćio je SBU.