PARLAMENT LVIVA

Ukrajinska regija želi zabraniti pjesme, filmove i knjige na ruskom

20.09.2018 u 21:36

Bionic
Reading

Regija na zapadu Ukrajine našla se na udaru kritika svojih zapadnih pobornika, nakon što se izjasnila za zabranu kulturnih dobara na ruskom jeziku, ne objasnivši kako to namjerava provesti

Regionalni parlament Lviva, na ukrajinskom zapadu, izglasao je u utorak moratorij na javnu upotrebu svih kulturnih dobara na ruskom jeziku, sve dok traje ruska "okupacija" Ukrajine, odnosno Krima i dviju istočnih regija koje su pod kontrolom proruskih separatista.

Stanovnici regije Lviva, na granici s Poljskom, većinom koriste ukrajinski u svakodnevnom životu, za razliku od drugih regija u kojima je raširen ruski jezik.

Svrha je te odluke, tj. preporuke koja ne navodi vremenik provedbe, "zaštititi ukrajinske informacije od hibridnih utjecaja zemlje agresora i svladavanje posljedica duge lingvističke rusifikacije", prema tekstu objavaljenom na stranici lokalne skupštine.

Parlamentom koji je glasao za tu zabranu dominira stranka ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i proeuropska stranka Samopomoć, kao i nacionalistički zastupnici, među kojima je i autor tog teksta.

Moskva je očekivano oštro kritizirala tu mjeru, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je govorila o "protuustavnoj inicijativi" i pozvala je međunarodne organizacije da reagiraju.

Negativno je na Twitteru reagirao i kanadski veleposlanik u Kijevu Roman Waschuk, kao i britanska veleposlanica Judith Gough.