Sebastian Kurz

Austrijski premijer se obrušio na Putina: Rusija je agresor u Ukrajini

04.09.2018 u 21:06

Bionic
Reading

Austrijski premijer Sebastian Kurz, koji trenutno predsjeda Vijećem EU-a, u utorak je nazvao Rusiju agresorom protiv Ukrajine. Njegova izjava uslijedila je nakon što su Rusija i Austrija posljednjih tjedana osnažile svoje odnose, uključujući i događaj kada je ruski predsjednik Vladimir Putin kao počasni gost plesao sa šeficom austrijske diplomacije na njezinu vjenčanju na kojem je bio i Kurz.

"Sada govorim kao predsjedatelj Vijeća Europske Unije. Očekujemo vrlo jasnu reakciju na rusku agresiju i u tom smo smislu u lipnju ove godine produžili sankcije protiv agresora", rekao je Kurz ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku u Kijevu, prema priopćenju Porošenkova ureda. Odnosi između Ukrajine i susjedne Rusije pali su na najnižu razinu nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, kao odgovor na svrgavanje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Iako je EU zbog toga nametnula sankcije Rusiji, neke članice uključujući Austriju, sklone su održavanju dobrih odnosa s Moskvom.

"Moram istaknuti da smo jako zabrinuti činjenicom da je situacija i dalje teška, kao što je i bila ranije", rekao je Kurz referirajući se na rusko uplitanje u ukrajinsku krizu, stoji u priopćenju. Kurz je pozvao Rusiju da ponovno sjedne za pregovarački stol.

Putinov ples s austrijskom ministricom vanjskih poslova prošli mjesec na njezinu vjenčanju u Ukrajini smatraju "katastrofalnim", izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin austrijskim novinarima nakon sastanka s Kurzom. "To je pitanje povjerenja", rekao je Klimkin, prenosi austrijska novinska agencija APA. "Sebastian je prijatelj Ukrajine i mudar diplomat. Ja mu vjerujem."

Putin i austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl snimljeni su kako sredinom kolovoza plešu na njezinu vjenčanju na seoskom imanju u jugoistočnoj Austriji. Putin je sa sobom na proslavu doveo tradicionalni ruski zbor.

  • +4
Susret Donalda Trumpa i Vladimira Putina u Helsinkiju Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

Od Kurzovog se sastanka s Porošenkom očekivalo da će se usredotočiti na ukrajinske težnje za članstvom u EU kao i na "pitanje jedinstva EU-a u pogledu sankcija" Rusiji, objavio je ukrajinski predsjednički ured.  Austrijska energetska kompanija OMV najveći je dioničar u naftovodu Sjeverni tok 2 koji preko Njemačke dovodi ruski prirodni plin u središnju Europu.

Ukrajinsko vodstvo je šestoko kritiziralo naftovod, smatrajući da se njime smanjuje pritisak EU-a na Rusiju da vrati Krim i završi prorusku pobunu u istočnoj Ukrajini.

Putin je ovaj tjedan nagradio izvršnog direktora OMV-a, Nijemca Rainera Seelea prestižnom nagradom Redom prijateljstva zbog "jačanja veza između dvaju naroda".