eu uspostavlja platformu

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za plan oporavka

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 04.07.2022 15:58
  • Objavljeno 04.07.2022 u 15:58
Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski

Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski

Izvor: EPA / Autor: MICHAEL BUHOLZER / FDFA / HANDOU

EU će uspostaviti platformu za koordiniranje obnove Ukrajine nakon rata s Rusijom, rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Platforma će se koristiti za utvrđivanje investicijskih potreba, koordiniranje akcija i usmjeravanje resursa, rekla je von der Leyen na Konferenciji o oporavku Ukrajine u švicarskom Luganu.

"Od početka rata, EU je mobilizirao oko 6,2 milijarde eura financijske potpore. I još više će doći. Značajno ćemo se angažirati na srednjoročnoj i dugoročnoj obnovi", kazala je šefica EK-a.

Platforma će okupiti zemlje, institucije, privatni sektor i civilno društvo. Također će uključivati međunarodne organizacije poput Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

EIB predlaže financijsku strukturu koja se koristila tijekom pandemije covida-19 kako bi s investicijama do 100 milijardi eura pomogla obnovu Ukrajine.

Von der Leyen je rekla da Europa ima posebnu odgovornost i strateški interes da bude na strani Ukrajine. Također tvrdi da Komisija ima ekspertizu u vođenju programa koji objedinjuju reforme i ulaganja.

Nakon što je Ukrajina i službeno postala kandidat za članstvo u EU, suradnja s Kijevom će se još samo dodatno pojačati, poručila je von der Leyen.

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za plan oporavka u tri faze nakon ruske invazije, rekao je njezin premijer na konferenciji.

Denis Šmigal također je rekao da je ruska invazija na ukrajinskoj infrastrukturi napravila izravnu štetu od preko 100 milijardi dolara.

"Danas izravni infrastrukturni gubici Ukrajine iznose preko 100 milijardi dolara", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u videoobraćanju konferenciji poručio da će ponovna izgradnja Ukrajine biti "zajednička zadaća cijelog demokratskog svijeta".

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!