pad zrakoplova

Objavljena snimka s mjesta nesreće, Lavrov traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti

24.01.2024 u 22:13

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu da je projektilom gađala avion koji se srušio u regiji Belgorod dok se u srijedu obraćao novinarima u Ujedinjenim narodima.

Lavrov je rekao da je također zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u 15 sati po lokalnom vremenu u New Yorku, nakon obaranja aviona.

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo tvrdi da ruski vojni zrakoplov koji se približavao Belgorodu bio legitimna meta, ali nije priznalo da su pucali na ruski transportni zrakoplov koji se srušio u regiji Belgorod u Rusiji.

U pažljivo sročenoj izjavi, Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su nedavni napadi na grad Harkiv, koji se nalazi samo 30 kilometara od Rusije, omogućeni ruskim teretnim zrakoplovima koji dovoze oružje blizu granice, javlja CNN.

'Zabilježeni intenzitet granatiranja izravno je povezan s povećanjem broja vojnih transportnih zrakoplova koji su nedavno krenuli prema aerodromu u Belgorodu', navodi se u priopćenju.

'Imajući ovo na umu, Oružane snage Ukrajine nastavit će poduzimati mjere za uništavanje sredstava za dostavu i kontrolu zračnog prostora kako bi se uklonila teroristička prijetnja, uključujući na smjeru Belgorod-Harkiv.'

U utorak ujutro dogodio se jedan od najsmrtonosnijih napada na Harkiv u nekoliko tjedana, s deset ljudi ubijenih u raketnom napadu na grad.

Mjesto pada ruskog Iljušina kod Belgoroda Izvor: Društvene mreže / Autor: SkyNews

Priopćenje ukrajinskog Glavnog stožera nije se osvrnulo na ruske tvrdnje da je srušeni zrakoplov prevozio ukrajinske ratne zarobljenike prije razmjene.

Newsweek piše da su netom prije obaranja zrakoplova viđeni veliki misteriozni objekti koji ispadaju. Dodaje da je jedan očevidac rekao da je "čudan predmet" izbačen iz zrakoplova nekoliko trenutaka prije nego li se srušio u blizini sela Yablonovo.

Ruski Iljušin Il-76 kakav se srušio u pokrajini Belgorod Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

 Svi putnici u vojnome zrakoplovu koji se srušio u Belgorodskoj oblasti poginuli su, rekao je tamošnji guverner Vjačeslav Gladkov. 

 Ruska drržavna novinska agencija RIA objavila priopćenje ministarstva obrane u srijedu po kojemu se u srijedu blizu ukrajinske granice srušio vojni transportni zrakoplov Iljušin Il-76.

U njemu je, navodno, bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni za ruske zarobljenike.

U zrakoplovu su, navodno, ukupno bile 74 osobe, među kojima šest članova posade i tri stražara, prenijela je RIA objavu ministarstva obrane. Nisu objavljene pojedinosti o uzroku pada.