uvod u protuofenzivu

Ukrajinci HIMARS-om zatvorili ključni most i poručili Rusima: ‘Napustite grad ili naučite plivati preko Dnjepra!‘

27.07.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska granatirala je Antonivski most, most preko rijeke Dnjepar, ključan za obranu i opskrbu Hersona, ukrajinskog grada koji je na početku ruske invazije došao u ruke ruskih snaga.

Napad na most pokazuje na to da Ukrajina pojačava operacije usmjerene na povrata kontrole nad tim gradom, što Kijev najavljuje do rujna. I ruska je strana potvrdila da je most pogođen, ali navodi kako napadi nisu rezultirali značajnijim onesposobljavanjem mosta preko kojeg opskrba stiže u grad, već da su eksplozije stvorile nove rupe.

Kiril Stremusov, zamjenik šefa instalirane ruske administracije grada, poručio je kako je riječ samo o novim rupama, a da most i dalje funkcionira.

Cilj ukrajinskih snaga bio je onemogućiti prijevoz teške vojne opreme u grad. Ukrajinska vojska zbog toga je proteklog tjedna granatirala cestu preko brane kraj Nove Hakovke, piše Jutarnji list.

Snimke i izjave svjedočanstva govore o 18 detonacija na mostu, iz čega proizlazi da je ruska proturaketna obrana podbacila. Cilj ukrajinske strane je izolirati grad. Most je, prema medijskim izvještajima, zatvoren za promet.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, poručio je ruskoj strani da bi "okupatori trebali napustiti grad" ili naučiti plivati preko Dnjepra. "Uskoro neće biti treće opcije", poručio je Podoljak.

Napadi na Antonivski most, kako prenosi Guardian, gađan je raketnim sustavom HIMARS, koji je Ukrajina dobila od Zapada, i zahvaljujući kojem je već pokazala zube ruskim napadačima gađajući daleko njihovo zaleđe. Ukrajinci se sada nadaju da bi ruske snage mogle ostati odsječene i bez mogućnosti za vojno pojačanje u tom gradu, u kojem je prije rata živjelo 335.000 stanovnika.