prekid logističkih lanaca

Ukrajina tvrdi da je uz pomoć HIMARS-a uništila 50 ruskih skladišta streljiva

25.07.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Ukrajina je u ponedjeljak rekla da su njezine snage upotrijebile raketne sustave HIMARS, koji im je poslao SAD, kako bi uništile 50 ruskih skladišta streljiva otkad su prošli mjesec dobile oružje

U komentarima na nacionalnoj televiziji, ministar obrane Oleksij Reznikov istaknuo je rastući učinak koji Topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (HIMARS) imaju u ukrajinskom nastojanju odbijanja ruskih napada.

"Ovo prekida njihove (ruske) logističke lance i oduzima im sposobnost da se aktivno bore i naše oružane snage obasipaju teškim granatiranjem", rekao je Reznikov.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi njegove komentare. Rusija nije odmah komentirala.

Reznikov je rekao da su pripadnici ukrajinskog topništva izveli "precizne" napade na nekoliko mostova. Nije otkrio detalje, no navodno je riječ o tri riječna prijelaza u regiji Herson koja je pod ruskom okupacijom, a za koju lokalne okupacijske vlasti kažu da je napadnuta HIMARS-om prošli tjedan.

Reznikov je također rekao da je Ukrajina primila tri protuzračna oklopna borbena vozila Gepard, prvu pošiljku od ukupno 15, i da Kijev očekuje pošiljku nekoliko desetaka tenkova Leopard.

Rusija kaže da je uništila nekoliko HIMARS sustava, iako to Ukrajine niječe. U posljednjem takvom izvješću, rusko ministarstvo obrane reklo je u ponedjeljak da su njihove snage uništile skladište oružja za HIMARS sustave u regiji Hmjelnicki na zapadu Ukrajine.

  • +12
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: GEORGE IVANCHENKO

Ukrajinski dužnosnici iznova su govorili da su zalihe oružja koje šalje Zapad ključne za vojni napredak Ukrajine te su podvlačili važnost HIMARS-a zbog ruske topničke superiornosti brojčano i u pogledu streljiva.

HIMARS ima veći doseg i precizniji je od topništva sovjetske ere koje Ukrajina ima u svome arsenalu.

Rusija je kritizirala SAD jer su u Ukrajinu poslali instruktore da obuče ukrajinske snage kako koristiti HIMARS.

Rusija, koja je 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu, zauzela je komad teritorija na jugu Ukrajine i iskoristila svoju topničku nadmoć na istoku za postupne teritorijalne dobitke.