u crnom moru

Ukrajinci dronovima potopili još jedan ruski brod, objavljen i video

14.02.2024 u 08:52

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska napala je, a moguće i potopila, ruski desantni brod Cezar Kunikov, izvještavaju ukrajinski izvori

'Prema medijskim izvješćima, veliki ruski desantni brod Cezar Kunikov napadnut je i vjerojatno je potonuo u Crnom moru. Postoje izvješća da je ovo operacija Glavne obavještajne uprave Ukrajine i da je brod napadnut dronovima', piše na društvenoj mreži X (Twitter) bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

'Cezar Kunikov (BDK-64) je veliki desantni brod Projekta 775 (775/II) Crnomorske flote Ratne mornarice SSSR-a, trenutno u službi Crnomorske flote Ruske mornarice, sa sjedištem u Sevastopolju. Duljina mu je 112,5 metara, širina 15 metara. Posadu čini 87 ljudi. Video navodno prikazuje detonacije brodskog streljiva', piše Geraščenko.

U kasnijoj objavi Geraščenko piše da su Glavni stožer ukrajinske vojske i Ratna mornarica potvrdili da je veliki ruski desantni brod Caesar Kunikov uništen u Crnom moru.

  • +2
Ruski desantni brod Cezar Kunikov Izvor: EPA / Autor: SEDAT SUNA

Medij Nexta piše na X-u da su napad na brod potvrdili i ruski mediji, a navodi da je na društvenoj mreži objavljeno nekoliko videa za koje se tvrdi da pokazuju Cezar Kunikov kako gori te kako se dimi s njega. U objavi se tvrdi i da je riječ o petom ruskom desantnom brodu koji je pogođen ukrajinskim projektilima od početka rata 2022. Kao kuriozitet se navodi da je Cezar Kunikov, časnik sovjetskog mornaričkog pješaštva koji je posthumno proglašen Herojem Sovjetskog Saveza, a po kome je brod dobio ime, poginuo na današnji dan, 14. veljače 1943.

Na X-u je objavljen i navodni video uništavanja broda Cezar Kunikov, a navodi se da je napadnut mornaričkim dronovima Magura V5.