vojna oprema

Ukrajina tvrdi da pronalazi sve više kineskih dijelova u ruskom oružju

17.04.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Ukrajinske snage pronalaze sve veći broj kineskih dijelova u ruskom oružju koje se koristi u Ukrajini, rekao je Reutersu viši savjetnik u uredu predsjednika Volodimira Zelenskog

"U oružju pronađenom na bojnom polju i dalje pronalazimo različitu elektroniku", rekao je Vladislav Vlasiuk koji savjetuje šefa ureda predsjednika o politici sankcija.

"Sada je trend da ima manje komponenti proizvedenih na zapadu, ali više... nije teško pogoditi koja zemlja proizvodi komponente. Naravno, Kina", rekao je Vlasiuk putem videopoziva.

Kina je više puta zanijekala slanje vojne opreme Rusiji od početka invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. Napad je bio okidač za zapadne sankcije, što uključuje slanje vojne tehnologije i tehnologije dvostruke namjene poput mikročipova koji se mogu koristiti u običnim uređajima ili oružju.

Ukrajinski stručnjaci prikupili su obavještajne podatke s bojišta i podijelili ih s Reutersom. Navode da su komponente kineske proizvodnje pronađene u navigacijskom sustavu bespilotnih letjelica Orlan.

Stručnjaci su izvijestili i o pronalasku kineskih dijelova u sustavu upravljanja vatrom u ruskim tenkovima koji su ranije koristili dijelove francuske proizvodnje.

  • +7
Rat u Ukrajini - Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Reuters nije mogao neovisno provjeriti obavještajne podatke i jesu li spomenute komponente možda bile namijenjene za nevojnu upotrebu ili ih je u Rusiju premjestila treća strana.

"Kina je kroz povijest pokrenula normalnu trgovinsku suradnju sa svim zemljama, uključujući Rusiju, na temelju jednakosti i uzajamne koristi", odgovorio je Reutersu ured glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Što se tiče izvoza vojnih artikala, Kina je cijelo vrijeme zauzimala razborit i odgovoran stav. Kineska pozicija i djelovanje uvijek su bili takvi", dodali su.

Vlasiuk je rekao da je Ukrajina uspjela identificirati neke proizvođače ili dobavljače i podijeliti te informacije sa zapadnim saveznicima.

Među kineskim dobavljačima navode se China North Industries Group (Norinco) i Xinxing Guangzhou Import & Export Co, prema ukrajinskom dužnosniku.

Član osoblja Norincoa, koji je htio zadržati anonimnost, rekao je da tvrtka "ne isporučuje dijelove vojne opreme Rusiji".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.