ODLUKA U ČETVRTAK

Ukrajina traži hitno izbacivanje Rusije iz Vijeća Europe

14.03.2022 u 21:10

Bionic
Reading

Ukrajina je u ponedjeljak zatražila da se Rusija odmah izbaci iz Vijeća Europe koje bi u tom smislu odluku moglo donijeti već u četvrtak, što bi bilo prvi puta u povijesti te organizacije, paneuropskog tijela za zaštitu ljudskih prava

Nakon ruske invazije Ukrajine, "tražimo da se donese oduka o hitnom izbacivanju Rusije iz Vijeća Europe", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigal obraćajući se videokonferencijom izvanrednoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe sa sjedištem u Strasbourgu.

Odbor ministara VE treba se sastati u četvrtak ujutro kako bi donio odluku o tom pitanju.

Šmigal je pozvao parlamentarce iz 46 zemalja VE da "ujedine napore u obrani Ukrajine ali i u obrani čitave Europe".

"Vrijeme je da se zaustavi ta agresija prije nego dođe do nuklearne katastrofe ili prije nego čitava Europa bude u plamenu", upozorio je, zatraživši još jednom da se iznad Ukrajine uvede zona zabrane letenja.

Njegov govor bio je popraćen ovacijama parlamentaraca koji su već ranije održali minutu šutnje u počast ukrajinskim žrtvama.

  • +4
Ukrajinski vojnici na kontrolnoj točki na prilazu Kijevu Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu Vijeće Europe je suspendiralo sudjelovanje njezinih parlamentarca i diplomata u radu glavnih tijela, osim u Europskom sudu za ljudska prava.