nasljednik angele merkel

Ukrajina: Scholz pohvalio 'napredak' u smirivanju napetosti

09.02.2022 u 18:09

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je u srijedu "napredak" u smirivanju napetosti između Moskve i Kijeva nakon intenzivnih diplomatskih napora posljednjih dana

"Zadaća je zajamčiti sigurnost u Europi i mislim da ćemo u tome uspjeti", rekao je njemački kancelar na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu s danskom premijerkom Mette Frederiksen.

"Ako usporedite sa situacijom kakva je bila prije nekoliko tjedana, sada imamo bilateralne razgovore Sjedinjenih Država i Rusije, imamo pregovarački format NATO-Rusija (...) i razgovore u OESS-u koji je ponovo platforma za komunikaciju o europskoj sigurnosti", nabrojio je Scholz koji vidi "napredak" u svim oblicima dijaloga.

Kancelar, kojeg su zadnjih dana kritizirali zbog suzdržljivosti i navodne popustljivosti prema Moskvi, sada je iznimno aktivan, u ponedjeljak se sastao s Joeom Bidenom a idući tjedan putuje u Kijev i u Moskvu.

Odgovarajući na pitanje o plinovodu Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom a mogao bi biti dio sankcija u slučaju napada na Ukrajinu, Scholz nije htio ulaziti u pojedinosti o eventualnom odgovoru.

"Suglasni smo o tome da ćemo djelovati zajedno kada je riječ o sankcijama koje se moraju uvesti (u slučaju ruskog napada) i koje su veoma dobro pripremljene", rekao je Scholz, dodajući da zapadne zemlje "mogu zajedno donijeti odluku u svakom trenutku, ako se ukaže potreba".

"Zajedno smo odlučili da nećemo otkrivati paket" eventualnih sankcija, dodao je.

Nasljednik Angele Merkel ipak je rekao američkim senatorima u prigodi posjeta Washingtonu početkom tjedna da se plinovod neće pustiti u rad u slučaju ruske invazije.