sastanak u ankari

Ukrajina i Rusija dogovorile su se o razmjeni 40 zarobljenika

11.01.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Rusija i Ukrajina dogovorile su se o razmjeni 40 ratnih zarobljenika, rekla je ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova u srijedu, nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubinecom u Turskoj

Moskalkova i Lubinec sastali su se na marginama međunarodne konferencije ombudsmana u Ankari.

Na fotografijama se vidi kako sjede na suprotnim stranama stola.

Dok su se sastajali, bjesnila je bitka za gradić Soledar u istočnoj Ukrajini.

Ranije je Moskalkova preko aplikacije za razmjenu poruka Telegram rekla da su ona i Lubinec razgovarali o humanitarnoj pomoći građanima Rusije i Ukrajine.

Očekuje se da će kasnije posjetiti tursku predsjedničku palaču, gdje predsjednik Tayyip Erdogan treba održati govor na konferenciji u 11.30 sati.

Turski izvor rekao je da bi Moskalkova i Lubinec mogli razgovarati o humanitarnom koridoru i situaciji s djecom koja su pobjegla od rata.

Rusija i Ukrajina provele su brojne razmjene zarobljenika - zadnju u nedjelju - tijekom rata koji je sada u 11. mjesecu.

Ruska povjerenica za ljudska prava rekla je u srijedu da su "važne riječi o potrebi za prekidom vatre" izrečene tijekom sastanka s njezinim turskim i ukrajinskim kolegama u Ankari, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA.

Moskalkova je rekla da je prekid vatre nužan kako bi se zaustavilo kršenje ljudskih prava, te da je također zatražila od Turske da prestane isporučivati oružje Ukrajini.