energetska postrojenja

Ukrajina dronovima zasula ruske rafinerije drugu noć zaredom

13.03.2024 u 10:04

Bionic
Reading

Ukrajina je izvela sveobuhvatni napad bespilotnim letjelicama na nekoliko ruskih regija drugu noć zaredom, ponovno ciljajući energetska postrojenja i zapalivši najmanje jednu rafineriju, rekli su dužnosnici u srijedu

"Rafinerija nafte Rjazan napadnuta je bespilotnom letjelicom", rekao je Pavel Malkov, guverner regije Rjazan koja graniči s moskovskom regijom na sjeveru, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Kao posljedica toga izbio je požar. Prema preliminarnim informacijama ima ozlijeđenih", rekao je ne navodeći pojedinosti.

Više od 30 bespilotnih letjelica uništeno je u zraku iznad regije Voronjež koja graniči s Ukrajinom, rekao je guverner Aleksander Gusev na Telegramu, dodajući da je nastala samo manja šteta.

Napadi u srijedu izvedeni su nakon jedne od najvećih ukrajinskih zračnih operacija unutar teritorija Rusije u utorak, kada je Kijev gađao ciljeve u Rusiji desecima bespilotnih letjelica i raketa u napadu koji je nanio ozbiljnu štetu velikoj rafineriji nafte.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u izjavi objavljenoj u srijedu optužio je Kijev da se napadima pokušava uplesti u predstojeće predsjedničke izbore.

"Glavni cilj, uopće ne sumnjam u to, jest - ako ne remetiti predsjedničke izbore u Rusiji - onda barem nekako remetiti normalan proces izražavanja volje građana", rekao je Putin ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA i državna televizija Rosija-1 u opširnom intervjuu.

Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, gotovo je siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. ožujka.

U Voronježu, koji je također napadnut u utorak, “opasnost od napada bespilotnih letjelica i dalje postoji”, napisao je Gusev rano u srijedu na Telegramu.

Dron je također oboren dok se približavao rafineriji nafte u Lenjingradskoj oblasti, rekao je na Telegramu Aleksander Drozdenko, guverner te oblasti. Nije bilo utjecaja na rad rafinerije.

U regiji Belgorod, dijelovi koji su padali s oborenih bespilotnih letjelica oštetili su cjevovod za opskrbu plinom, a neka sela ostala su bez struje.

Vjačeslav Gladkov, guverner regije Belgorod, rekao je na Telegramu da su četiri bespilotne letjelice lansirane iz Ukrajine uništene i da su neke kuće oštećene u gradu Gubkinu.

Također je rekao da se grad Šebekino našao pod vatrom ukrajinskih snaga, pri čemu je ranjen jedan čovjek i oštećen dalekovod u gradu i obližnjim selima.

Roman Starovoit, guverner Kurske oblasti sjeverno od Belgoroda, koja također graniči s Ukrajinom, rekao je da su sustavi protuzračne obrane uništili najmanje četiri drona koje je lansirala Ukrajina. Nije dao dodatne pojedinosti o potencijalnoj šteti.

Ukrajina je u utorak priopćila da je ruski projektil u utorak pao na dvije stambene zgrade u središnjem ukrajinskom gradu Krivij Rihu, ubivši troje ljudi i ranivši najmanje 38.

"Nanijet ćemo gubitke ruskoj državi kao odgovor - sasvim ispravno", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju te dodao: "Oni u Kremlju bi se trebali naviknuti na činjenicu da njihov teror ne prolazi nekažnjeno".

Ukrajina nije preuzela izravnu odgovornost za napade dronovima u utorak i srijedu.