pomoć zapada

Ukrajina dobila borbene zrakoplove i rezervne dijelove

19.04.2022 u 23:46

Bionic
Reading

Ukrajina je dobila borbene zrakoplove i rezervne dijelove kako bi osnažila svoje zračne snage, rekao je u utorak glasnogovornik Pentagona John Kirby, ne želeći otkriti njihov broj ni imena zemalja koje su ih poslale.

"Od danas imaju više borbenih zrakoplova nego što su ih imali prije dva tjedna", rekao je glasnogovornik na tiskovnoj konferenciji.

"Ne ulazeći u pojedinosti o sadržaju pošiljki drugih zemalja, reći ću samo da su dobili dodatne borbene zrakoplove i rezervne dijelove kako bi povećali svoju flotu", dodao je.

Nije naveo kojeg su tipa zrakoplovi poslani ukrajinskoj vojsci koja već tjednima traži da joj se pošalju borbeni zrakoplovi, ali je dao do znanja da je riječ o letjelicama ruske proizvodnje.

"Druge zemlje koji imaju iskustva s takvim zrakoplovima pomogle su im da imaju više letjelica koje su u funkciji", rekao je.

Dodao je da su Sjedinjene Države, koje se ne žele miješati u ovaj sukob, pomogle u slanju rezervnih dijelova Ukrajini, ali nisu poslale zrakoplove.

Kijev je od zapadnih partnera zatražio Migove 29 kojima njegovi piloti znaju upravljati i kojima raspolaže manji broj istočnoeuropskih zemalja. O mogućem slanju takvih ruskih zrakoplova iz Poljske raspravljalo se početkom ožujka, ali se SAD poslije usprotivio tome, bojeći se da bi Rusija to mogla shvatiti kao izravno miješanje NATO-a u sukob.