i uništena

Uklonjena mina iz pulske luke, evo kako je to izgledalo

29.10.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Akcija uklanjanja i uništenja podmorničke mine iz Drugog svjetskog rata, koja je bila u moru na dubini od oko šest metara, uspješno je provedena u pulskoj luci u nedjelju ujutro te je teretnim vozilom s Vallelunge prevezena na Marleru radi uništenja u kontroliranim i sigurnim uvjetima.

Eksplozivna naprava pronađena je prije nekoliko mjeseci, a vođa grupe protueksplozijskih ronioca Interventne jedinice policije Pula Danijel Petrinjak kazao je da je riječ o torpednoj mini veličine 2,30 metara, opsega 53 centimetara i težine 737 kilograma, od čega eksplozivni naboj čini 535 kilograma. Kako je dodao, to nije klasični torpedo koji ima vlastiti pogon, već mina koja se izbacuje iz broda ili podmornice.

"Akcija uklanjanja mine iz mora, koja se nalazila u pulskoj luci, bila je poprilično zahtjevna akcija, pogotovo zbog muljevitog dna. Većinu toga smo radili na dodir, bila je jako slaba vidljivost, ali je bilo dobro isplanirano pa smo se držali plana", rekao je Petrinjak.

  • +23
Uklanjanje mine u Puli Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

Akcija uklanjanja mine trajala je oko sat i pol u sklopu koje su se policijski ronioci spustili na oko šest metara dubine, osigurali minu i uz pomoć balona podignuli je na površinu mora. Prebačena je na kopno, a potom na kamionu, uz policijsku pratnju, odvezena na Marleru. 

Uz ronioce Interventne jedinice policije Pula, u akciji su sudjelovali i policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka, djelatnici Jedinice specijalne i interventne policije Split, pomorska policija i druge ustrojstvene jedinice Policijske uprave istarske.  

Po riječima Petrinjaka, napravu je u lipnju pronašao skiper, kada mu se ondje zaglavilo sidro. Od tada su, kako je rekao, izradili izvide, napravili preliminarne urone i prikupljali informacije o tom minsko-eksplozivnom sredstvu, da bi ga na siguran način uklonili.