SABOR SECIRA PITANJE

Ukinuti zastaru za sva ubojstva, ne samo politička?

11.11.2013 u 20:39

Bionic
Reading

Saborska radna skupina za izmjene Ustava danas je održala prvi sastanak, na kojem se raspravljalo o prijedlozima nezastarijevanja teških kaznenih djela

Dogovoreno je kako se neće razmatrati SDP-ov prijedlog nezastarijevanja politički motiviranih ubojstava, nego da će se radna skupina koncentrirati na Vladin prijedlog da se Ustavom onemogući zastara za sva teška ubojstva.

HDZ-ovci su ustrajali u prijedlogu da se Ustavom propiše nezastarijevanje teških ubojstava koja je počinio jugoslavenski komunistički režim, a ne prihvaćaju argument da je to obuhvaćeno Vladinim prijedlogom.

Nezavisna Jadranka Kosor upitala je što bi, u slučaju prihvaćanja HDZ-ova prijedloga, bilo s ubojstvima koje su počinili drugi komunistički režimi, a ne samo jugoslavenski, kao i s neriješenim ubojstvima iz drugih razdoblja.

HDSSB-ov zahtjev da se uvede i nezastrajevanje 'kaznenih djela kojima se ugrožava ekonomska stabilnost i financijski položaj Hrvatske, počinjenih od strane visokih dužnosnika: predsjednika Hrvatske, premijera, predsjednika Hrvatskog sabora, ministara, guvernera HNB-a i ostalih dužnosnika' - zastupnici su ocijenili opasnim.

'Ovakvim prijedlogom otvara se opasan prostor, jer se temelji na procjeni rada vladajuće garniture, pa bi tako, primjerice, ministar financija mogao odgovarati za izdavanje obveznica jer se nekome ne sviđa cijena koju je postavio', kazao je HNS-ov Goran Beus Richembergh.

Jadranka Kosor
dodala je da bi se tako svaka politička odluka preispitivala, pa i samo donošenje proračuna u Hrvatskom saboru.

'Pitanje je tko bi onda uopće više bio spreman preuzeti odgovornost za donošenje ikakvih odluka', rekla je Kosor.

Iako su suglasni da odgovornost dužnosnika na visokim funkcijama treba dodatno osnažiti, zastupnici su zaključili kako bi o preciznoj formulaciji i mogućnosti da se takva odredba razradi Ustavom trebalo konzultirati stručnjake s poručja ustavnoga i kaznenog prava.

Predsjednik saborskog Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđa Grbin, predložio je da se od Ministarstva pravosuđa zatraži da pokuša pronaći rješenje kroz izmjene Kaznenog zakona.

Podsjetio je kako je profesor ustavnog prava i vanjski član Odbora Branko Smerdel već predložio da se Ustavom razradi pitanje sukoba interesa dužnosnika.

Radna skupina ponovno će se sastati sutra.