PORAŽENA UTVRDA SEKULARNOSTI

Ukinuta zabrana nošenja vela u turskoj vojsci

28.02.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Dužnosnici turskog ministarstva obrane jučer su priopćili kako je ukinuta zabrana nošenja vela za žene koje služe kao časnice i dočasnice u turskoj vojsci, a odluka se odnosi i na kadetkinje vojnih škola

Kako javlja turska državna agencija Anadolija, marame moraju biti boje kako bi odgovarale odori, ne smiju imati ukrase, a ne smiju se nositi na način da pokrivaju lice.

Ministarstvo obrane još je u studenome ukinulo zabranu nošenja religijskog pokrivala za glavu za građansko osoblje u vojci, a nekoliko mjeseci ranije ukinuta je ista zabrana za policajke.

Nove mjere, smatraju kritičari turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pokazatelj je islamiziranja društva koje je više od devedeset godina bilo sekularizirano odlukom prvog turskog predsjednika Mustafe Kemala Ataturka koji se smatra zaštitnikom sekularnosti koja je u znatnom opadanju nakon pokušaja državnog udara prošlog ljeta. Upravo je turska vojska smatrana utvrdom sekularnosti, no nakon čistki nakon neuspjelog puča vjera sve više ima upliva u državnim poslovima.

Početak obračuna sa sekularizmom Erdogan je najavio još prije dvije godine kada je vlada dozvolila nošenje vela na sveučilištima, srednjim školama i u parlamentu.