NUŽNO NOVO SUĐENJE

Ukinuta osuđujuća presuda suprugu SDP-ovke Sobol

27.12.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku osuđujuću presudu bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Bojanu Sobolu pa će se suprugu SDP-ove saborske zastupnice i nove predsjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordane Sobol ponovno suditi za zlouporabe položaja i ovlasti kojima je MUP navodno oštećen za više od pola milijuna kuna.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkoga Županijskog suda Bojan Sobol je u prosincu 2009. bio osuđen na godinu i 11 mjeseci zatvora. Osim njega osuđen je i riječki liječnik Davor Mihelčić na dvije godine zatvora, a uvjetne kazne od šest mjeseci dobila su dvojica bivših načelnika uprava u MUP-u Rino Aralica i Miroslav Crnić.

Vrhovni sud ukinuo je presudu suca Vladimira Pavlekovića zbog pogrešno i nepotpuno utvrđena činjenična stanja, prihvativši žalbe četvorice optuženika i odredivši novo suđenje pred potpuno promijenjenim sudskim vijećem.

Vrhovni je sud ocijenio da se za sada ne mogu prihvatiti zaključci prvostupanjskog suda da su optuženici svjesno i namjerno zlouporabili svoje položaje i ovlaštenja kako bi pribavili imovinsku korist Mihelčićevoj privatnoj ordinaciji te da ih je on namjerno na to potaknuo. U ponovljenu se postupku, među ostalim, mora nedvojbeno utvrditi je li Sobol bio ovlašten za potpisivanje ugovora s Mihelčićem ili nije.

Sobol je od 2000. do 2004. bio pomoćnik tadašnjega ministra Šime Lučina za materijalno-financijske poslove. Optužen je da je na poticaj riječkog liječnika zloporabio položaj i ovlasti te mu omogućio nezakonit ugovor s MUP-om o specijalističkim pregledima policajaca, iako njegova ordinacija opće medicine u Delnicama nije imala dozvolu za medicinu rada.

Liječnik je s MUP-om potpisao trogodišnji ugovor, od početka 2001. do kraja 2003., tijekom kojega je ispostavio 36 računa vrijednih 424.000 kuna za preglede policajaca koji nikad nisu obavljeni. Kad je platio poreze, ostala mu je nezakonita dobit od 360.000 kuna, tvrdi odvjetništvo.

Sobol i Mihelčić bili su proglašeni krivima i zbog ugovora iz 2003. za preglede interventnih policajaca primorsko-goranske Policijske uprave koji su čuvali papu Ivana Pavla II. tijekom boravka u Rijeci.

Mihelčić je ispostavio tri računa na 108.000 kuna, a nakon odbitka poreza 'čisto' mu je ostalo 92.000 kuna. Po prvostupanjskoj presudi, liječnik je morao vratiti 468.000 nezakonito zarađenih kuna.

Aralica i Crnić osuđeni su po trećoj točki optužnice jer su ovjerovili račun od 18.000 kuna koji je riječki liječnik ispostavio za pregled šestorice specijalaca prije ronilačkog tečaja u centru za obuku u Malom Lošinju, koji su specijalci obavili u MUP-ovu domu zdravlja.

Bojana Sobola spominjalo se sredinom listopada na burnoj sjednici saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) na kojoj su HDZ-ovci pokušali skinuti imunitet SDP-ovu zastupniku Željku Jovanoviću zbog privatne tužbe HDZ-a za klevetu. Tada je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks članicu MIP-a Gordanu Sobol upitao gdje joj je suprug i je li pušten iz zatvora. Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Frano Matušić je potom na konferenciji za novinare izjavio da je suprug SDP-ove zastupnice pravomoćno osuđen, što je ona zanijekala, istaknuvši da je riječ o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi.

Pritom je ustvrdila da Šeksove i Matušićeve 'zlonamjerne i neistinite izjave' smatra 'pritiskom bez presedana na Vrhovni sud i pravosuđe u cjelini'.