ŠTEDNJA I PROFESIONALIZACIJA

Ukinut obvezni vojni rok u Njemačkoj

01.07.2011 u 09:50

Bionic
Reading

U Njemačkoj se u danas nakon 55 godina ukida obveza služenja vojnog roka koju će zamijeniti tzv. Savezna dragovoljna služba kroz koju bi bile zadovoljene potrebe oružanih snaga kao i sektora koji su dosad pokrivali civilni ročnici

'Polazim od toga da će se u godinama koje dolaze prijaviti dovoljno vojnika za ugovore na određeno vrijeme kao i dragovoljaca', rekao je njemački ministar obrane Thomas de Maiziere (Kršćansko demokratska unija CDU) za dnevnik Bild od petka. On je objasnio da se za početak 'novog razdoblja Bundeswehra' prijavilo 13.000 dragovoljaca.

U četvrtak su posljednji ročnici koji su služili pod vojnom obvezom, nakon šestomjesečnog služenja, napustili njemačke vojarne. Ukidanje vojne obveze je privremene naravi jer nije uneseno u Ustav. Time je instituciju vojne obveze moguće aktivirati jednostavnom većinom zastupnika u Bundestagu.

Demokršćansko-liberalna vlada Angele Merkel odluku o privremenom ukidanju vojne obveze donijala je u sklopu opsežnog programa štednje kojim ministarstvo obrane do 2014. namjerava uštedjeti 8,3 milijardi eura. Daljnji cilj je Bundeswehr učiniti manjim, fleksibilnijim i bolje pripremljenim na misije u inozemstvu.

Vojna obveza uvedena je 1955. a u 55 godina vojni rok je odlužilo preko 8 milijuna ročnika. Nova Savezna dragovoljna služba može trajati do 23 mjeseca a za službu pod oružjem ili u civilnom sektoru mogu se prijaviti i muškarci i žene. Drugi dio potrebe za kadrom Bundeswehra bit će pokriven profesionalnim vojnicima koji će potpisivati ugovore na određeno vrijeme. Bundeswehr bi ubuduće trebao brojati najviše 185.000 vojnika.

Ubuduće će i strancima koji žive u Njemačkoj biti omogućena služba u oružanim snagama.