MINISTRI KULTURE I OBRAZOVANJA

'Ukidanje redakcija na HRT-u nema opravdanja'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2012 17:25
  • Objavljeno 09.03.2012 u 17:22
andrea zlatar

andrea zlatar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Ministarstva kulture te znanosti, obrazovanja i sporta ustvrdila su danas da predložena ukidanja redakcija za kulturu, školstvo te za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) nemaju opravdanja jer bi se time bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije

Pritužbe na predloženi Pravilnik o unutarnjem ustroju HRT-a, kojim se unutar Informativnog programa ukidaju redakcije za kulturu, redakcija za školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo Ministarstvu kulture uputili su predstavnici novinara i sindikata HRT-a.

Uzimajući u obzir programske i druge obveze HRT-a utvrđene Zakonom o HRT-u takve izmjene nemaju opravdanja, stoji u priopćenju kojeg su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Time bi se, kažu, bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije, odnosno onemogućilo dnevno informiranje javnosti o tim sadržajima.

U ministarstvima vjeruju da nije potrebno isticati da je člankom 9. Zakona o HRT-u, koji predstavlja temeljnu odrednicu misije javne televizije, određeno da javne usluge HRT-a u smislu toga Zakona sadrže programske obveze HRT-a koje ispunjavanju demokratske, socijalne, ekološke, kulturne potrebe hrvatskoga društva, jamče pluralizam, uključujući kulturnu i jezičnu raznolikost.

Posebno su, kažu, iznenađeni da se općim aktom kulturna redakcija, kao i niz drugih redakcija, marginalizira unatoč činjenici što je kulturna i obrazovna funkcija javne televizije u samim osnovama njezinog postojanja. Smatramo da svrsishodnost najavljenih promjena treba preispitati, kako ne bi došlo u pitanje ostvarivanje programskih zadaća koje su propisane Zakonom o HRT-u, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi