PENCE POTVRDIO

Ukidanje Obamacarea biti prioritet Trumpove vlade

04.01.2017 u 20:29

Bionic
Reading

Ukidanje postojećeg zakona o zdravstvenoj skrbi, zvanog Obamacare, najvažniji je prioritet budućeg predsjednika Donalda Trumpa koji će provesti glatku tranziciju prema 'tržišno orijentiranom' sustavu zdravstvenog osiguranja, rekao je u srijedu izabrani potpredsjednik Mike Pence.

Demokratski čelnici sastali su se s predsjednikom Barackom Obamom na Capitol Hillu i razgovarali o načinima na koji mogu zaštititi zakon o zdravstvu te su optužili republikance da žele potpuno uništiti američki zdravstveni sustav i da nemaju u planu novi kojim će ga zamijeniti.

Trump i njegovi republikanci koji sada kontroliraju oba doma Kongresa prijete izazvati kaos na tržištu zdravstva ako ukinu Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, zvanog Obamacare za koji Trump kaže da 'ne funkcionira, a nije ni dostupan', dok Bijela kuća ističe da je njime zdravstveno osiguranje prošireno na 20 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali.

Pence se sastao s vođama republikanca u Kongresu u srijedu no nakon sastanka nije bilo riječi o tome kako bi trebao izgledati novi zakon.

'Prvi nam je prioritet održati obećanje da ćemo ukinuti Obamacare i zamijeniti ga nekim reformiranim sustavom zdravstvene skrbi koji će smanjiti troškove zdravstvenog osiguranja bez da time povećamo veličinu vlade', rekao je Pence na konferenciji za novinare.

Trump, koji će preuzeti dužnost 20. siječnja, radit će zajedno s čelnicima Kongresa na izradi 'zakona i kalendarskih rokova za uredan i gladak prijelaz na tržišno orijentiran sustav zdravstvene skrbi', rekao je.

Republikanci imaju 'puno ideja' o tome kako zamijeniti postojeći zakon, rekao je predsjednik zastupničkog doma Paul Ryan, ali ih nije otkrio.