KAKVA ŠTETA

Ministar Barišić oglasio se o Đikićevom odlasku iz Hrvatske

14.02.2017 u 09:18

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić komentirao je odluku dr. Ivana Đikića o napuštanju Hrvatske

Gostujući u emisiji '1 na 1' Romana Bolkovića na HRT-u, Barišić se općenito osvrnuo na Đikićeve konkretno navedene razloge prestanka znanstvenog rada u Hrvatskoj.

Đikić je, naime, jučer rekao kako je njegova odluka direktna posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu Šimuna Anđelinovića, koji je braneći ministra znanosti Pavu Barišića od optužbi za plagiranje izjavio 'svi smo mi u sukobu interesa'.

Također, prozvao je i premijera Andreja Plenkovića, za kojeg kaže da se javnosti predstavio kao moćni branitelj plagiranja, koji ne želi kritički pročitati činjenice i dokumente

'Meni je svakako žao. U Hrvatskoj ima oko 13 tisuća znanstvenika, ali tako uglednih i značajnih nema tako puno. Prinos svakog znanstvenika je vrijedan i vrijedan je trud svakoga tko može pridonijeti prosperitetu ove zemlje i u tom smislu mislim da je odlazak Đikića – šteta', sve je što je Barišić imao za reći.

Podsjetimo, o Đikićevom odlasku jučer je progovorio i premijer Andrej Plenković, koji je također rekao kako mu je žao, ali dodao da je Hrvatska 'slobodna zemlja'.

Cijeli razgovor s ministrom Barišićem bit će emitiran u emisiji '1 na 1' u četvrtak.