NAGRADA MARTIN ENNALS

Ujgurskom aktivistu 'Nobel za ljudska prava'

11.10.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Ujgurski intelektualac Ilham Tohti, kojega je Peking osudio na doživotni zatvor, dobio je u utorak nagradu Martin Ennals 2016. za zaštitu ljudskih prava, ali osobno nije mogao prisustvovati dodjeli u Ženevi

Nagrada, smatrana 'Nobelom za ljudska prava', osnovana je 1993. u čast onih koji iskazuju 'duboki angažman' u zaštiti ljudskih prava. Nosi ime Martina Ennalsa, britanskog aktivista preminulog 1991., glavnog tajnika Amnesty Internationala od 1968. do 1980. godine. Ilham Tohti, ujgurski ekonomist i sveučilišni nastavnik, osuđen je u rujnu 2014. na doživotni zatvor zbog komentara iznesenih pred studentima o Xinjiangu, području na kineskom zapadu nesklonom pekinškom pokroviteljstvu.

Intelektualca je sud u Urumqiju optužio za 'separatizam' na suđenju koje je izazvalo negodovanje na Zapadu.

'Prava sramota te situacije je da, eliminacijom umjerena glasa Ilhama Tohtija, kineska vlada postavlja temelje samog ekstremizma koji navodno želi spriječiti', izjavio je predsjednik zaklade Martin Ennals, Dick Oosting. Ilham Tohti dugo je osuđivao represiju Pekinga spram Ujgura, turkofonih muslimana koji predstavljaju većinsku etničku skupinu Xinjianga, ne zahtijevajući nezavisnost za tu regiju.