NAPAD NA NUKLEARNI PROGRAM

Uhićeni hakeri-špijuni u Iranu

02.10.2010 u 16:45

Bionic
Reading

Iranske su vlasti uhitile nekoliko osoba zbog sumnje da su putem interneta htjele izvesti udar na iranski nuklearni program, priopćio je u subotu iranski ministar informiranja Hajdar Moslehi

Iran je tako 'spriječio neprijatelje da izvedu opasnu akciju', rekao je, ne navodeći koliko je osoba uhićeno ni kada, navodi državna televizija na svojoj internetskoj stranici.

'Jamčim svim građanima da sigurnosne službe nadziru internet u cijelosti i da neće dopustiti nikakvo curenje podataka u svezi s iranskim nuklearnim programom, ni ugrožavanje tih aktivnosti', dodao je Moslehi.

Ministar je istaknuo da se Iran uvijek 'morao boriti s rušilačkim djelovanjem služba' za špijunažu u zapadnim zemljama i osmislio je različite mjere za njihovo 'suzbijanje'.

Ova informacija dolazi u času kada virus Stuxnet još hara informatičkim sustavima u iranskoj industriji, gdje je već zaraženo oko 30.000 računala.

Stuxnet u računalima traži program njemačke tvrtke Siemensa koji se primjenjuje za nadzor naftovoda, naftnih platforma, elektrocentrala i drugih industrijskih postrojenja.

Virus djeluje tako da ometa upravljanje nekim fazama rada kako bi uzrokovao fizičko uništenje zaraženih sustava, navode stručnjaci koji to nazivaju 'informatičkom sabotažom'.

Stuxnet je uglavnom pogodio Iran, ali i Indiju, Indoneziju i Pakistan.