RAZBIJEN PROSVJED U DAMASKU

Uhićena vodeća sirijska politička aktivistica

Suhair al-Atassi

Suhair al-Atassi

Izvor: Reuters / Autor: Khaled al-Hariri

Sirijske snage sigurnosti, obračunavajući se od izbijanja pobune u arapskom svijetu s do sada najozbiljnim prosvjedima protiv vladajuće sirijske hijerarhije, uhitile su u srijedu vodeću političku aktivisticu Suhair al-Atassi te još najmanje 15 prosvjednika koji su ispred sjedišta ministarstva unutarnjih poslova u Damasku zahtijevali oslobađanje političkih zatvorenika

U Siriji je oko tri do četiri tisuće političkih zatvorenika koji su u zatvorima uglavnom bez suđenja. Među njima su Kurdi, islamisti i predstavnici javnog života koji traže da demokratski sustav zamijeni pet desetljeća vladavine stranke Baath.

U srijedu su deseci pripadnika snaga sigurnosti u civilu alicama rastjerali oko 150 prosvjednika okupljenih ispred Ministarstva unutarnjih poslova te ih je više pretučeno. Okupljanje na trgu Mardža u središtu Damaska bilo je tiho, a prosvjednici su držali slike zatočenih rođaka i prijatelja prije nego li su ih snage sigurnosti počeli udarati. Prosvjednici su se nakon toga razbježali, a snage sigurnosti nastavile su uhićivati ih i ugurale su ih u autobuse i kombije.

Atasisi zastupa stajalište da sirijske vlasti neće moći izbjeći političke potrese koji su pogodili arapski svijet tako što će onemogućiti slobodu javnog izražavanja i promjene političkog sustava u zemlji.

Dužnosnik MUP-a kazao je kako su "ubačeni elementi" pokušali izazvati kaos ispred ministarstva.

Nakon prosvjeda održane su kratke protudemonstracije u znak potpore predsjedniku Bašaru al Asadu na kojima su ljudi uzvikivali: "Svoju dušu i svoju krv žrtvovat ćemo za Bašara".

Od početka prosvjeda protiv egipatskog i tuniskog predsjednika sirijske su vlasti intenzivirale kampanju uhićenja disidenata, neovisnih pisaca i oporbenih prvaka.

Nevladina međunarodna udruga Human Rights Watch smatra da je Sirija među najgorim kršiteljima ljudskih prava u 2010. koja zatvara odvjetnike, zlostavlja oponente i koristi silu protiv etničkih Kurda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!