PAKISTANSKI KAŠMIR

Uhićena trojica zbog napada u Mumbaiju

08.12.2008 u 14:17

Bionic
Reading

Trojica pripadnika organizacije bliske islamističkom pokretu Lashkar-E-Taiba, koju New Delhi optužuje da je organizirala napade u Mumbaiju, uhićena su u nedjelju u Pakistanu, dok u međuvremenu sve više rastu napetosti između dviju zemalja, pr

ISLAMABAD - U predgrađu Muzaffarabada, glavnoga grada pakistanskoga dijela Kašmira, "tri osobe uhićene su u kratkoj operaciji kojoj je meta bila zaklada Jamaat-ud-Dawa" koju se smatra političkim saveznikom Lashkar-e-Taibe, objasnio je dužnosnik pakistanske obavještajne službe.

"Cilj operacije bilo je prikupljanje podataka o aktivnostima zaklade u Kašmiru, nakon indijskih optužba da se pripadnici Lashkar-e-Taibe uvježbavaju na pakistanskom teritoriju", dodao je. Uhićene osobe "lokalni su zaposlenici Jamaat-ud-Dawe, ali ne i njezini viši dužnosnici", dodao je drugi dužnosnik pakistanske sigurnosne službe. Ostali dužnosnici pakistanske vlade i vojske nisu ni potvrdili i opovrgnuli uhićenja. Indija tvrdi da su desetorica napadača koji su prije deset dana u Mumbaiju izveli napade u kojima su poginule 163 osobe, došla iz Pakistana.

Taj pakistanski pokret vrlo je aktivan u indijskom dijelu Kašmira i tvrdi da se bori za njegovu neovisnost i obranu muslimanske manjine koja je, kako tvrde, progonjena u Indiji. Pakistanska vlada obećala je da će, dokaže li Indija da su napadači došli iz Pakistana, učiniti sve kako bi uhitila i sudila organizatorima napada. Devetorica od deset napadača poginula su u Bombaju, dok je posljednji uhvaćen. Indija i Pakistan, dvije susjedne nuklearne sile, zbog Kašmira su od 1947. ratovale već tri puta. Nakon napada u Mumbaiju indijska je vlada pozvala Pakistan da im izruči dvadeset osoba koje su već na popisu osumnjičenih za napad na parlament u New Delhiju u kojemu je 2001. poginulo deset osoba, a koji Indija pripisuje Lashkar-e-Taibi.