AKCIJA NJEMAČKE POLICIJE

Uhićen zloglasni Udbin atentator Sindičić

05.02.2010 u 18:19

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih jugoslavenskih udbaša, Vinko Sindičić, danas je uhićen u Njemačkoj. Sumnja se da je varao u svojim svjedočenjima, ili da je umiješan u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Bio je osumnjičen i za ubojstvo Brune Bušića, kojeg je u Parizu metkom u leđa smaknula zloglasna Udba

U Njemačkoj je Sindičić bio zaštićeni svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983, no u istom slučaju postao je osumnjičenik.

Hrvatska policija potvrdila uhićenje

'izvješćujemo Vas da smo dana 05. veljače 2010. godine zaprimili obavijest Generalnog konzululata Republike Hrvatske, Munchen o uhićenju Vinka Sindičića. Imenovani se sumnjiči za ucjenu u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. godine, te se nalazi u istražnom zatvoru u Munchenu.'


Prates je u Münchenu prije godinu i pol osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u likvidaciji Đurekovića, nekadašnjeg direktora marketinga zagrebačke Ine.

Moguće je da su Nijemci zaključili da ih je Sindičić u nekim elementima svojih svjedočenja varao, ili da su ga našli odgovornim za neko drugo kazneno djelo, jer se u Njemačkoj i dalje nastavljaju istrage o ubojstvima hrvatskih emigranata koja je počinila jugoslavenska tajna policija.

Sindičić je do kraja 90-ih bio u škotskom zatvoru zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula. Potom je izručen Hrvatskoj. U Zagrebu mu se sudilo zbog ubojstva Brune Bušića, no naprasno je oslobođen optužbi.

'Nakon toga počeo je ucjenjivati svoje prijašnje nadređene, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, šefove Službe državne sigurnosti, jer je tražio novac koji su mu ranije obećali za usluge koje je on učinio za SDS. Sindičić je na suđenju Pratesu otvoreno svjedočio protiv njih dvojice. Za njima je još ranije Njemačka raspisala međunarodne tjeralice zbog sumnje da su povezani s ubojstvima hrvatskih emigranata. Sindičić je sve vrijeme suđenja bio pod posebnom paskom njemačke policije', piše Večernji.hr.