herve falciani

Uhićen najpoznatiji bankarski informatičar-zviždač

04.04.2018 u 22:00

Bionic
Reading

Španjolska policija uhitila je u srijedu u Madridu Hervea Falciania, informatičara švicarske banke HSBC koji je odao podatke o stanju poreza tisuća osoba s računima u toj banci, nakon što je Švicarska pokrenula tjeralicu za njim

Uhićen je popodne kada je išao na javnu konferenciju pod nazivom "Kada je reći istinu herojski čin" na madridskom sveučilištu Universidad Pontifica de Comillas.

"Uhićen je jer je za njim raspisan uhidbeni nalog iz Švicarske", priopćila je španjolska policija. Ona je 19. ožujka zaprimila uhidbeni nalog.

Francuz Hervé Falciani bio je zaposlenik švicarske banke HSBC te je 2008. objavio identitet tisuća osoba koje su imale ondje račune, a navodno su u svojim zemljama utajile poreze. Nakon objave "liste Falciani", koja je dobila ime po njemu, pokrenute su istrage u više zemalja uključujući Španjolsku. Na listi se našlo ime poznate španjolske bankarske obitelji Botín.

Falciani je tvrdio da je objavom tih podataka htio pomoći vladama u progonu građana koji su utajili porez zahvaljujući računima u Švicarskoj. Švicarski sud ga je u odsutnosti 2015. osudio na pet godina zatvora za industrijsku špijunažu.

U Madridu će biti saslušan pred španjolskim istražnim sucem koji će odlučiti o eventualnom izručenju Švicarskoj. Falciani je već bio uhićen u Španjolskoj. U srpnju 2012. ga je privela policija u Barceloni također na osnovi međunarodne tjeralice koju je raspisala Švicarska.

U prosincu te godine pušten je na slobodu a u svibnju 2013. ga je istražni sud odbio izručiti tvrdeći da odavanje bankarske tajne nije kazneno djelo u Španjolskoj.

Najnovije uhićenje došlo je u trenutku osjetljivog pravosudnog odnosa između Španjolske i Švicarske. Španjolci od Švicarske traže izručenje dviju katalonskih dužnosnica optuženih za organiziranje protuustavnog referenduma o nezavisnosti Katalonije. Bivše zastupnice u katalonskom parlamentu Marta Rovira i Anna Gabriel odbile su izaći pred suca u Madridu te su otišle u Švicarsku.

Za Rovirom, članicom stranke Katalonska republikanska ljevica, raspisan je međunarodni uhidbeni nalog jer je optužena za pobunu protiv Španjolske. Gabriel, članica antikapitalističke stranke CUP, bit će uhićena tek ako stupi na španjolsko tlo jer je optužena za neposluh, odnosno za sudjelovanje u referendumu premda ga je bio zabranio sud.

Kada je Gabriel došla u Švicarsku iz tamošnjeg pravosuđa je poručeno da neće biti izručena jer se radi o "političkoj stvari". Za njom je zatim krenula Rovira.