KARAMARKO U AKCIJI

Uhićen Josip Boljkovac!

Bionic
Reading

Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, uhićen je jutros u Karlovcu zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi u svibnju 1945. godine, potvrdio je medijima glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec

Slučaj Josipa Boljkovca vezano uz istražne radnje ratnog zločina tijekom i nakon Drugog svjetskog rata prebačen je na Županijski sud u Zagrebu.

Kako je Hini kazala glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu sutkinja Alenka Laptalo, 24. listopada taj je slučaj prepušten zagrebačkom sudu kao mjesno nadležnom. Pojasnila je da je prema novom Zakonu o kaznenom postupku karlovački Županijski sud izgubio ovlasti za istraživanje ratnih zločina, budući da su tu funkciju preuzela samo četiri suda u Republici Hrvatskoj - u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Podsjetimo, istraga protiv Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata traje već godinama, protiv nekih od njih, primjerice Bulata, i prije su neke udruge podizale kaznene prijave za ratni zločin, ali do danas se ništa konkretno nije dogodilo.

Kako doznaje Novi list, u Vukovoj Gorici trebao bi početi pretres Boljkovčeve kuće, a odvjetnik koji će ga braniti je Ante Nobilo. Nobilo je rekao da mu je poznato tek da je njegov branjenik osumnjičen za ratni zločin, ali ne zna što mu se točno stavlja na teret. 'Očekujem da će to doznati do kraja dana', rekao je Nobilo koji je otišao u Vukovu Goricu gdje bio trebao nazočiti pretrazi Boljkovčeve kuće.

Priča o tome da je prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske pod istragom zbog zločina počinjenih poslije Drugog svjetskog rata te da mu prijeti čak i hapšenje pojavila se u medijima krajem kolovoza ove godine. I ravnatelj policije Oliver Grbić je potvrdio tada da je pri kraju policijska istraga navodnog ratnog zločina u logoru Dubovec pored Karlovca poslije Drugog svjetskog rata, ali nije izravno potvrdio medijska nagađanja da će Boljkovac biti uhićen pod sumnjom da je odgovoran za te događaje, no nije to ni demantirao.

Boljkovac je, pak, tvrdio da nije bio odgovoran za taj logor, nego da su to bili drugi, od kojih više nitko nije živ. 'Ja u logoru Dubovac nikad nisam bio, a uostalom i dva moja rođaka su stradala tamo. Radio sam u kotarskoj policiji, koja je bila odgovorna okružnoj policiji i nije imala nikakva ovlaštenja osim privoditi i prikupljati informacije. Nema razloga da me uhite. Nikoga nisam ubio', ispričao je Boljkovac.

Osim toga, Boljkovac je tvrdio da ga policija nije kontaktirala te je iznio optužbe na račun ministra policije Tomislava Karamarka, tvrdeći da je ovaj za vrijeme rata bio 'trgovac koji je nabavljao skupu opremu za policiju'.

'Znam zašto on sada ide protiv mene, a znam i gdje mu je mjesto. On se ne razlikuje puno od onih koji su pokrali Hrvatsku i sad se nalaze pred sudovima', kazao je tada Boljkovac. Karamarko to nije želio komentirati.

Policija je, navodno, proteklih godina uspjela prikupiti dokazni materijal koji, osim Josipa Boljkovca, za niz masovnih i pojedinačnih ubojstava u kojima su i oni osobno sudjelovali, odnosno zapovjedno su odgovorni, tereti i Josipa Manolića te Radu Buljata.

Manolić je tada rekao kako 'ništa od toga nije istina'. 'Jedino je istina da sam bio načelnik OZNA-e. Sve ovo drugo je podmetanje, što će morati dokazati na sudu, to je jasno. A stvar je u tome što je sve ovo u interesu nečega drugog. Nisam tu ja glavni, jedna presuda više ili manje. Iza svega ovoga valja se jedna politika koja želi reafirmirati ono što je jednom bilo pobijeđeno', rekao je Manolić, tvrdeći kako je cijeli slučaj 'u funkciji predizborne kampanje'.

Boljkovačkeva verzija